Även om vissa hundar låter mer än andra skäller alla hundar. Oavsett om du har en liten chihuahua eller stor schäfer har du helt säkert hört den skälla vid olika tillfällen.
Det är full möjligt att du har koll på varför din hund skäller. Det är till exempel inte ovanligt att hundar skäller när de möter något de uppfattar som ett hot, eller om de vill hälsa! Men vissa gånger kan det hända att du inte vet varför din hund skäller. Genom att försöka finna orsaken kommer du lära känna din hund bättre.
Varför skäller hundar
Oavsett vad som får hunden att skälla är dess avsikt den samma: att förmedla vad den känner. Om hunden exempelvis skäller mot en främling kan det bero på att hunden försöker varna den obekanta personen om att hålla avstånd, eller varna dig om det är en främmande person i närheten.
Om din hund har tråkigt skäller den förmodligen för att få din uppmärksamhet. Den kanske vill leka med dig?!
Från och till kan hunden skälla överdrivet mycket, vilket kan bli irriterande om det fortsätter i längre stunder. Det bästa du kan göra om din hund skäller för mycket är att försöka att identifiera orsaken. När orsaken är tydlig kan du pröva att lära hunden hantera situationen (så som att en främling går förbi). Men om du inte lyckas få hunden att förstå att situationen inte är hotfull, eller om du överhuvudtaget inte klarar av att ringa in problemet, bör du be din veterinär om råd.
Du kan också läsa några tips om hur du förhindrar överdrivet skällande här.
”Kom ihåg att sunt skällande alltid är ett svar på något och att det inte ska fortsätta i långa stunder.”
Olika sorters skällande
Även om hundens skall ofta kan låta likartat finns det flera olika typer av skällande. Varje hundskall kommer ur att din hund försöker att kommunicera med dig. Du kan vanligtvis förstå varför hunden skäller genom att bedöma omgivningen hunden befinner sig i och tänker över vad den har för behov.
Omgivningarna
Många hundar skäller på grund av något i miljön som de reagerar på. Det kan exempelvis vara en högljudd bil, andra djur eller till och med vädret. Detta är normalt i mindre doser och det du bör göra är att lugna din hund om att det inte finns något att oroa sig över. I många fall är detta slags skällande kortvarigt, men om det blir en vana bör du tala med veterinären om att hitta en lösning.
Det finns många sätt som du kan stötta hunden på om den skäller för att den är rädd. Om den till exempel skräms av plötsliga ljud, som fyrverkerier eller åska, kan du dämpa rädslan genom att hålla hunden på ett tryggt ställe under tiden ljuden pågår.
Du kan också överväga att ge hunden lugnande medel som adaptil, vilket kan ge ro i skrämmande situationer. Adaptil avger en särskild doft som liknar feromonerna som tikar naturligt sänder ut till sina valpar efter födseln för att lugna ned dem.
Emotionellt
Skällande kan också komma av att hunden är upprörd eller lider av tristess. Om hunden är uttråkad skäller den för att få uppmärksamhet. Och i stället för att svara med negativitet bör du sörja för att hunden får massor med stimuli, som promenader och omgivningar den tycker är spännande.
Det är helt naturligt att hundar skäller som svar på det den känner. Och så länge skällandet inte är överdrivet i sitt omfång behöver du inte oroa dig!
Fysik
Hunden kan också skälla om den har ett fysiskt behov, till exempel om den är törstig. Se därför till att hunden har möjlighet att dricka. Hunden kan också skälla om den behöver rastas, eftersom skällandet ger den utlopp för sin överskottsenergi. Var därför noggrann med att hunden alltid får tillräckligt med motion.
En skällande hund kan vara glad, nyfiken, hungrig och mycket annat. Genom att se efter tecken i humöret och omgivningarna kommer du snart vara bra på att förstå vad hunden menar när den skäller. Det är trots allt hundens naturliga sätt att kommunicera med dig på.