Klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald är vår tids mest akuta utmaningar. Livsmedelssystemen bidrar till 80 % av den globala avskogningen och står för 29 % av de globala utsläppen av växthusgaser (GHG). Det krävs omedelbara åtgärder för att hantera detta problem och vi har alla ett ansvar att vända den skadliga effekt som tillverkningsprocesser kan ha på planeten. Under ledning av vårt moderbolag Nestlé arbetar vi för att minska påverkan från vår verksamhet med det tydliga målet att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2050.
Vi strävar efter att minska vår påverkan på planeten, och ambitionen är att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser senast 2050 och påbörja vår resa mot regenerering av jord och hav.
Att nå nettonollutsläpp är en avgörande del i vår hållbarhetsresa
Inköp och regenerering
Inköp är en viktig del av vårt arbete för nettonollutsläpp och genom att införa nya sätt att odla ingredienser kan vi komma närmare vårt mål. Dessutom vill vi inte bara minska vår påverkan, vi vill också arbeta mot ett regenerativt arbetssätt.
Tillverkning och logistik
Det är inte direkt någon överraskning att tillverknings- och logistikprocesser orsakar utsläpp av växthusgaser. Vårt fokus på att effektivisera tillverkningen av våra produkter, allt från vilken typ av energi vi använder för att driva våra fabriker till hur vi transporterar våra produkter från A till B, bidrar till vårt mål om nettonollutsläpp.
Vi förändrar vår produktportfölj
Ingredienserna vi använder, och sätten på vilka de produceras och bearbetas, är de största bidragande orsakerna till utsläpp av växthusgaser från våra varumärken. Under kommande år kommer vi att vidta åtgärder för att förnya våra recept med målet att minska vår påverkan genom bättre val och användning av resurser.
Konsumenterna förväntar sig fortfarande att Purina ska tillhandahålla marknadens bästa produkter för hälsa, smak och njutning, och vi har för avsikt att upprätthålla kvaliteten på våra produkter. Att fortsätta leverera näring för hundar och katter av högsta kvalitet samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan står i centrum för vårt arbete. Klicka på ingredienserna nedan för mer information om våra initiativ.
Exempelvis införskaffas 99 % av den soja vi använder numera genom ansvarsfulla inköp, och är dessutom spårbar.
Vi hjälper också spannmålsproducenter att övergå till regenerativt jordbruk.
Som en del av Purinas hållbarhetsarbete samarbetar vi med fiskare för att förbättra fiskemetoderna. Tillsammans med Sustainable Fisheries Partnership utvärderar vi våra fiskekällor, och i slutet av 2021 införskaffades 86 % av våra fisk- och skaldjursingredienser genom ansvarsfulla inköp. Vi har satt som mål att 100 % av vår fisk ska införskaffas genom ansvarsfulla inköp senast i slutet av 2030.
Vi utforskar också nya proteinkällor, till exempel favabönor eller insekter, för att uppnå balans mellan animaliska och vegetabiliska proteiner samtidigt som vi fortsätter att leverera näringsrika produkter.
Vi utforskar mer cirkulära ingredienslösningar, såsom Purina Adventurous, där vi genomförde ett pilotprojekt i Nederländerna som gick ut på att använda överblivet spannmål från ett bryggeri som annars skulle ha blivit förstört i syfte att minska avfallet.
Förpackningar
Att förändra våra förpackningar är avgörande för vår resa mot nettonollutsläpp. Genom att göra våra förpackningar för djurfoder mer återvinnings- och återanvändningsbara bidrar vi inte bara till att minska förpackningsavfallet, utan också till att underlätta återvinningen av våra förpackningar, vilket kan minska utsläppen av växthusgaser.
Vi förblir fast beslutna att 100 % av våra förpackningar ska vara framtagna för att kunna återvinnas. 2025 räknar vi med att över 95 % ska vara det.
Framöver kommer vi att fokusera på att minska användningen av engångsförpackningar och arbeta för att alla våra förpackningar ska kunna återvinnas och återanvändas. Vår ambition är att 100 % av våra plastförpackningar ska vara framtagna för att kunna återvinnas. 2025 räknar vi med att över 95 % ska vara det. Vi strävar också efter att minska användningen av nytillverkad plast med en tredjedel innan 2025. Vidare arbetar vi för att minska både antalet olika materialskikt och materialens komplexitet med målet att göra våra förpackningar lättare att återvinna. Den minskade användningen av nytillverkad plast och den ökade användningen av återvunna material bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser.
Men även när alla våra förpackningar är framtagna för att kunna återvinnas är det naturligtvis fortfarande viktigt att rätt infrastruktur finns på plats, så att kommunerna kan samla in och återvinna förpackningarna och slutföra processen. Och till och med där denna lokala infrastruktur finns krävs det ibland hjälp från de som köper våra produkter, till exempel genom att de källsorterar eller tar med sig förpackningarna till återvinningen.
I samarbete med våra leverantörer skapar vi nya, mindre komplexa förpackningsmaterial. Bland annat är våra portionspåsar till Gourmet Mon Petit Intense och Latz Soups tillverkade av bara en typ av material och framtagna för att kunna återvinnas. (1) Samtidigt har vi också undersökt alternativa förpackningslösningar, till exempel ett system för påfyllningsbara behållare i Schweiz. (2) Hjälp oss att återvinna genom att klicka på länken nedan och läsa om hur du återvinner våra produkter! Över 78 % av våra förpackningar är redan i dag framtagna för att kunna återvinnas. Ha tålamod, vi arbetar på resten!