Allt du behöver veta om att ge din valp hälsosamma matvanor och hålla rutinerna långt in i vuxen ålder.
Mata din valp
Din valp verkar liten nu, men den kommer att växa upp på kort tid! På bara 12 månader (upp till 24 månader för större raser) kommer den att bli helt vuxen.
Under den tiden måste dess kropp och hjärna utvecklas otroligt snabbt, och massor av högkvalitativt valpfoder hjälper den att ta sig dit. Valpen behöver det definitivt, eftersom en frisk och energisk valp kan bränna upp till dubbelt så många kalorier som en vuxen hund!
Att mata din valp är också en viktig del av att ta hand om dess hälsa och lycka. När den väl är gammal nog att äta fast föda – vanligtvis när den är sex till åtta veckor gammal – är det dags att introducera en diet speciellt framtagen för att möta dess behov.
Vad du ska mata din valp med
Specialgjord valpmat är den idealiska kosten för den nyaste familjemedlemmen. Detta beror på att kosten är komplett och balanserad, vilket innebär att den innehåller allt som din valp behöver för att hjälpa den växa upp hälsosamt. Det finns inget behov av extra kosttillskott eller rester av det vi äter – i själva verket kan dessa göra mer skada än nytta, oavsett hur mycket de där hundvalpsögonen verkar sukta efter det!
Här är vad du ska leta efter i det bästa valpfodret:
Valpfoder innehåller vanligtvis fler kalorier än foder till vuxna hundar, eftersom valpar behöver mycket energi för allt växande.
Valpfoder tenderar att innehålla extra protein, för att stödja en sund utveckling av dess inre organ när den växer.
Högre nivåer av viktiga näringsämnen som kalcium, magnesium, järn, zink och D-vitamin är avgörande för utvecklingen av starka tänder och ben.
Valpar älskar ofta knaprigt torrfodret och äter gärna sina måltider på en gång, så mindre småbitar gör det lättare att tugga och svälja.
Hur mycket du ska mata din valp
Väldigt ofta kommer en valp att äta med ögonen i stället för med magen! Ge den små mängder men ofta av valpmat för att få rätt balans mellan vad den behöver och för att undvika att mata den för mycket.
Den korrekta mängden beror på dess ålder, storlek och eventuella råd från veterinären. Försök att börja med en matsked foder cirka fem gånger om dagen medan din valp fortfarande får mat från mamman.
Här är en riktlinje för hur mycket du ska mata din valp:
- Från födseln till avvänjning (vanligtvis två månader): 4–6 måltider om dagen
- Från 2–3 månader: 4 måltider om dagen
- Från 4–6 månader: 2–3 måltider om dagen
- Äldre än 6 månader: 2 måltider om dagen (beroende på ras)
Bli inte frestad att mata din valp för mycket, eftersom detta kan störa magen eller sätta press på dess kropp om den går upp för mycket i vikt på kort tid. Inget av detta är bra för din valps hälsa, så var försiktig när du planerar måltiderna.
Läs alltid utfodringsanvisningarna på foderförpackningen noggrant – de bör ge dig en bra utgångspunkt. Den exakta mängden du bör mata din valp kan variera beroende på dess ålder, ras, eventuella medicinska tillstånd och hur energisk den är. Mer lekfulla valpar förbränner mer energi så de behöver mer mat som bränsle! Använd vårt kroppsskicksverktyg för att mäta din valp och se till att den växer ordentligt och inte är under- eller överviktig.
Att väga valpen regelbundet hjälper dig att se till att den väger rätt för sin ålder, storlek och ras. Om du är osäker på hur, kan du göra detta hemma eller be en veterinär visa dig eller göra det åt dig under en kontroll.
Oavsett hur entusiastiska de är över att äta upp maten i skålen är det bättre för yngre valpar att äta lite och ofta, eftersom detta inte kommer att överväldiga deras utvecklande matsmältning.
Valpmatning och -träning
Undvik att mata din valp omedelbart före eller efter träning, och låt det gå en timme mellan matning och aktivitet.
Det kan vara en bra idé att få in din valp i en tidig rutin att vila direkt efter att den ätit, för att undvika risken för magbesvär eller ett allvarligare tillstånd. Detta gäller särskilt hos stora och väldigt stora raser, där magen kan svullna upp och vridas.
Detta kallas gastrisk uppblåsthet (och torsion), och är ett allvarligt medicinskt tillstånd som kräver akut veterinärvård.
Var du ska mata din valp
Här är några riktlinjer för att hitta den perfekta platsen att mata din valp.
• Välj en lugn plats
Se till att du matar valpen där den kan äta utan avbrott, borta från hemmets liv och rörelse.
• Välj en yta som lätt kan rengöras
Sätt matskålen på ett klinkergolv eller en fodermatta, och servera alltid valpens mat i en ren skål.
• Håll barn borta från din valp medan den äter
Detta kommer att hjälpa till att undvika att de äter maten för fort eller försöker försvara sin måltid. Om du har andra hundar i huset ska du mata dem samtidigt, men åtskilda, för att undvika slagsmål och att de äter mat från varandra!
Hur du matar din valp
Förutom vad man ska mata en valp är det viktigt att överväga hur man ger maten till den.
Våtfoder för valpar serveras bäst i rumstemperatur, eftersom det doftar mer attraktivt och är lättare att smälta.
Om du förvarar maten i kylen så kom ihåg att ta ut den någon timme före måltiden. Det går bra att använda mikron en kort stund för att värma upp våtfodret, men se till att maten håller rumstemperatur och aldrig blir het.
Våtfoder blir gammalt snabbt om det lämnas ute, men torrfoder för valpar kommer att hålla under hela dagen utan att bli dåligt. De flesta valpar gillar att knapra på sitt torrfoder, men om din valp föredrar att fodret är fuktad, eller om det finns en medicinsk anledning att undvika hård mat, ska du hälla lite vatten i valpfodret i några minuter före servering. Eftersom krispigt torrfoder också hjälper till att ta bort plack, kanske du vill lägga till en godbit som är bra för tänderna till din hunds diet om den föredrar att få sitt torrfoder uppblött. Kom bara ihåg att räkna in dessa godsaker i valpens dagliga kaloriintag.
Vad man ska mata valpar med när de växer sig större
När din valp växer sig större kommer även dess aptit att växa. För att ge valpen den extra energin den behöver för att växa ordentligt och bygga upp muskelmassa måste du öka mängden mat.
Beroende på dess ras kan en 6 månader gammal valp kräva upp till två gånger det dagliga kaloriintaget, jämfört med en 2 månader gammal valp! Som en tumregel ska du öka portionsstorlekarna gradvis under de första 12 månaderna, varefter de flesta valpar kan gå över till vuxenfoder. Du bör alltid kontrollera med en veterinär innan du ökar eller minskar måltidsstorlekar, eftersom valpar skiljer sig åt vad gäller kaloribehov beroende på storlek. Större raser kan gå över till vuxenfoder senare, vid cirka 18 till 24 månader.
Vad du inte ska mata din valp
Se upp för de där söta valpögonen – din valp vet precis hur den ska få det den vill ha, speciellt när det handlar om att tigga mat! Om din valp ska upprätthålla en hälsosam och balanserad kost så gör ditt bästa för att ignorera dess vädjanden om matrester och godbitar.
En favoritleksak, en promenad eller en lek är en bra ersättning!
Om du ibland ger efter bör godsakerna aldrig stå för mer än 10% av din hunds totala diet, annars riskerar du att minska värdet av ett balanserat hundfoder.
Tänk också på att det finns en del mat att hålla sig borta från. Mata till exempel aldrig din valp med rått kött. För att minska risken för matförgiftning måste du döda alla bakterier genom att tillaga färskt kött ordentligt. Innan du matar valpen ser du till att det inte finns några små benbitar kvar, särskilt små kyckling- och fiskben, eftersom dessa kan skada tänderna och orsaka problem i tarmen. Mata aldrig din hund med den choklad vi äter, eftersom den är giftigt för hundar.
Här är några saker du aldrig bör mata en valp med:
- Rått kött
- Choklad
- Vitlök
- Lök
- Vindruvor eller russin
Rådgör med veterinären för att få en fullständig lista över mycket giftiga livsmedel som du bör undvika att mata din valp med.
Att byta från våtfoder till torrfoder
Din valps mage är mycket känslig och kan lätt bli upprörd om du plötsligt byter valpfoder, oavsett om det är mellan våtfoder och torrfoder, till ett annat märke eller från valp- till vuxenfoder.
Om du precis har tagit hem valpen är det en bra idé att mata den precis som uppfödaren eller valpens tidigare familj gjorde, såvida det inte finns ett uppenbart problem med detta.
Om du måste byta maten så ta gott om tid för att magen ska kunna anpassa sig. Blanda lite av den nya maten i den gamla, tillsätt gradvis mer och mer under loppet av 7–10 dagar tills din valp bara äter av den nya maten.
Om du byter från våtfoder till torrfoder för valpar kan det ta lite tid för din valp att anpassa sig. Den kommer att tugga mer aktivt, det kan ta längre tid att äta och den kommer säkert att kräva mer vatten. Om du byter från torrfoder till våtfoder så bli inte förvånad om valpen dricker lite mindre. Konsistensen kan verka udda för valpen, så om den är van vid ett knaprigt torrfoder kanske du kan blanda in några kex.
Det är värt att komma ihåg att en portion torrfoder kommer att se mindre ut än en portion våtfoder, och eftersom torrfoder i allmänhet är mer energirikt än våtfoder kan din valp behöva äta proportionellt mer våtfoder för att få i sig samma antal kalorier.
Om du följer våra råd om hur du matar din valp bör du få en glad och frisk hund med mycket energi och massor av lek!
Andra valpmatningstips
- När din valp är tillräckligt gammal kan du göra krispiga eller tuggvänliga godsaker till en del av din valps vardagsmat. Dessa godsaker kan till och med hjälpa dess tänder att hålla sig rena.
- Servera våtfodret i rumstemperatur så att det doftar mer tilltalande. Stäng och förslut alltid burkar eller påsar om det finns mat kvar i dem. Förvara dem i kylen och använd maten inom 24 timmar.
- Undvik mat som rått kött och ben, och se till att din valp aldrig äter choklad, lök, vitlök, vindruvor eller russin, eftersom de är giftiga för hundar.
- Ge om möjligt din valp samma mat som den fick innan du tog hem den. Detta kommer hjälpa till att minimera eventuella oroliga magar.
- Om du byter maten är det bäst att göra detta långsamt, genom att börja med den gamla maten och gradvis lägga till den nya maten under några dagar.
- Om du matar fler än en valp kan du överväga att göra detta separat, så att en valp inte äter mer än den andra och att det inte finns någon konkurrens.
En glad och frisk valp behöver både näring och en hel del valpmotion. Se till att era första månader tillsammans går så smidigt som möjligt, genom att läsa våra användbara valpguider. Lär dig hur du kan göra din valp till en vänlig följeslagare och vad du ska göra när din valp upplever separationsångest.