Vi vet alla att det är viktigt att ta hand om en hunds tänder. Men visste du att din hund i olika skeden av sitt liv kräver olika typer av tandvård?
Valpar har känsliga och sårbara tänder. Av denna anledning bör deras tänder behandlas med försiktighet. Deras unga tänder kanske ännu inte är tillräckligt starka för att klara vissa tandbehandlingar. På samma sätt är vuxna hundars tänder inte lika ömtåliga och tål därför andra former av skötsel. Tandvård är särskilt viktig här, för till skillnad från valpar måste deras tanduppsättning hålla resten av livet. Äldre hundar tenderar att löpa en högre risk för tandsjukdomar eftersom deras tänder ofta är ömtåligare och de har slitits ner med tiden.
Läs vidare för att upptäcka tandvårdens olika stadier.
Valpens tänder
Att ta hand om valpens tänder kan vara svårt. Deras munnar och tänder växer ständigt och genomgår förändringar, vilket gör det viktigt att hålla reda på valpens tandhälsa.
Vid 3-4 veckors ålder bör din valp ha börjat växa sin första uppsättning tänder. Precis som människor växer hundar en uppsättning mjölktänder innan deras vuxna tänder kommer igenom. När de väl har kommit igenom brukar det ta ytterligare 3-4 månader innan de faller ut och vuxna tänder börjar ta sin plats. Även om mjölktänder inte är permanenta är det fortfarande viktigt att ta hand om dem.
Följande tips nedan bör hjälpa till att hålla din valps tänder friska under det första året:
Kontrollera tänderna regelbundet – Eftersom din valps tänder ständigt förändras är det viktigt att du kontrollerar dem minst en gång i veckan. Detta gör att du kan identifiera om det finns några tidiga tecken på att ett tillstånd håller på att utvecklas i din hunds mun.
Förse din valp med leksaker – Det är viktigt att se till att din hund har tuggleksaker medan den går igenom sin tandprocess. Tuggleksaker hjälper inte bara till att hålla din hunds tänder rena, utan kommer också att lindra smärtan av tänder.
Se till att tänderna har fallit ut – Efter cirka 3-4 månader borde valpens tänder ha börjat falla ut. Du bör ta din valp till veterinären om din hunds tänder inte har börjat falla ut vid det här laget.
Borsta tänderna – Att borsta valpens tänder från en ung ålder är verkligen viktigt. Det hjälper inte bara att ta hand om deras tänder, utan det vänjer dem också vid tanken på att borsta från en ung ålder. Vi rekommenderar att du börjar med att sakta gnugga fingrarna över valpens mun. När du har bemästrat detta kan du börja använda tandkräm och så småningom en tandborste. Kom ihåg att berömma och belöna din hund efter varje städningspass.
Vuxna hundtänder
När din hund når cirka 12 månaders ålder börjar den sitt vuxna liv. Detta innebär att de kommer att ha en hel uppsättning tänder som måste skötas korrekt eftersom de inte kommer att växa ytterligare en uppsättning. Detta gör hundtandvården till en viktig del av vuxenlivet.
Purina® DentaLife® tuggpinnar– När en hund når ett års ålder kan den börja njuta av vårt utbud av DentaLife® dentaltugg. Var och en av våra tuggpinnar har en seg porös konsistens och hjälper till att minska tandstensuppbyggnaden i din hunds mun. Dentalife® är gjord av nyttiga ingredienser och med välsmakande kyckling betyder det att din hund också får en godbit!
Rengöra din hunds tänder – Nu har din hund gått in i vuxenfasen är det ännu viktigare att borsta tänderna. Du bör helst se efter att borsta din hunds tänder varje dag, men även att göra det två gånger i veckan kommer att göra skillnad. När du rengör din hunds tänder bör du försöka se till att borsten är i 45° vinkel. Läs mer om att rengöra sina tänder här.
Vattentillsatser – Vattentillsatser är en relativt ny uppfinning som hjälper till att hålla din hunds mun ren och andedräkt fräsch. Även om dessa tillsatser är ett utmärkt sätt att hjälpa till att förbättra en hunds tandhälsa, om du väljer att använda dem bör de användas tillsammans med borstning och dagliga tuggpinnar. Fråga din veterinär för mer information.
Seniorhundens tänder
Det är extra viktigt att se till att din äldre hunds tänder och tandkött är friska och starka. Detta beror på att äldre hundar löper en mycket högre risk att ha tandköttsproblem än yngre hundar.
Karies i äldre hundars tänder – "Karies", eller hål i en tand, kan vara ett problem för vissa äldre hundar. Det är därför det är viktigt att du regelbundet kontrollerar din hunds mun, eftersom de kan leda till smärta och tandlossning.
Tandutdragning – När en hund blir äldre kan de behöva ta ut tänderna. Processen för tandutdragning involverar en allmän bedövning, och även om den vanligtvis är helt säker, kan detta vara förvirrande för din äldre hund.
Vanlig tandvårdsrutin – Det är viktigt att se till att du utför din hunds vanliga tandvårdsrutin från vuxen ålder till seniorliv. Det innebär regelbunden borstning och användning av tandsköljningar vid behov. En DentaLife®-tuggpinne om dagen hjälper också till att hålla din hunds tänder friska under sina äldre år.
Ta reda på mer om hål i hundens tänder, vad de är och tips om hur du kan förhindra dem.