Valpträning är en rolig och givande upplevelse. Det är viktigt att börja träna det nya tillskottet i familjen i tidig ålder, för att få grunden rätt innan valpen växer och blir en vuxen hund. Att träna din valp är ett bra sätt att tillbringa tid tillsammans och kan också vara väldigt roligt!
Valpar lär sig snabbt, och med din kärleksfulla vägledning, att träna din valp att kunna "kom", "sitt", "stanna" och till och med uträtta sina behov kommer att vårda er relation och uppmuntra till ett gott beteende.
Här hittar du massor av råd om grunderna i valpträning, samt enkla kommandon för din hund. För mer avancerade hundträningstips och hantering av beteendeproblem är det alltid bäst att ta hjälp av en professionell tränare.
När ska jag börja träna min valp?
Du kan börja träna din valp så fort du får hem den. Det är en myt att valpar måste vara minst sex månader gamla innan de kan börja träna – ju yngre den är desto lättare är det att lära den. Unga valpar är ivriga elever – tänk på dem som små och nyfikna varelser som bara väntar på att få insupa all lärdom du kan ge dem!
Här är några användbara tips för att få en bra start på valpträningen:
Börja med korta pass
Håll valpträningspassen korta. Unga valpar tappar lätt koncentrationen, så det är bättre att ta några femminuterspass varje dag än ett halvtimmespass.
Välj den bästa tidpunkten
Ha bara träningspass när du är på gott humör. Hundar är mycket mottagliga för mänskliga känslor, så de kommer att kunna känna av om du är stressad eller grinig.
Var positiv
Avsluta alltid valpens träningspass framgångsrikt, med en övning som du vet att din hund lätt kan slutföra, så att ni slutar på topp. Detta skapar en positiv förstärkning för din valp att träning är kul!
Undvik distraktioner
Börja med att träna din valp utan distraktioner. Lär dig grunderna i en tyst miljö och lägg till distraktioner senare, så att din hund vänjer sig vid en mängd olika miljöer.
Ge massor av belöningar
Valpträningen ska alltid vara belöningsbaserad, så använd mycket leksaker, godsaker och mys. Negativa eller bestraffningstekniker är grymma och fungerar inte för att ändra din valps beteende. Du bör heller aldrig använda ett strypkoppel när du tränar din valp i koppel, eftersom det är lätt att skada din hunds nacke med ett sådant.
Undvik att använda för många godsaker
När din valp har fått kläm på en övning kan du byta ut matbaserade godsaker mot leksaker, eller ta godis från de dagliga måltiderna för att undvika viktökning.
Vad är klickträning för valpar?
Klickerträning för valpar använder en liten dosa (finns att köpa i djuraffärer) som du kan ha i handen. Tryck på ena änden med tummen så gör den ett tydligt dubbelklickljud, som du kan träna din valp att svara på.
Så här börjar du klickerträna din valp:
- Ha med dig en massa godsaker.
- Ge dem till din hund en efter en, med en kort paus mellan varje.
- Klicka i det exakta ögonblicket när valpen tar godbiten.
- Din hund kommer snart att lära sig att ett klick betyder en godbit. Så den kommer att arbeta hårt för att få klicket. Det blir en "ja"-markör – ett sätt att tala om för din valp att den har gjort något bra i det ögonblicket.
Du kan nu använda klickandet för att signalera att din valp har klarat uppgiften, vilket hjälper den att veta när den har gjort vad du vill, och när den inte har gjort det! Många valpträningskurser använder klicktekniken, men övningarna nedan kan göras med eller utan en sådan.
Nu när du har alla verktyg och regler för att träna din valp är det dags att sätta igång!
Att träna en valp att sitta bör vara ett av de första kommandona att lära ut. Här är stegen:
- Ta fram en godbit och visa den för din valp.
- När din valp visar intresse för godbiten (det sker garanterat snabbt) kommer den att följa godbiten med nosen och försöka komma åt den.
- Håll godbiten ovanför din hunds huvud så att den tittar upp, och för den precis bakom nosen. Detta görs för att valpen ska flytta huvudet bakåt.
- Det enda sättet valpen kan nå godbiten på nu är att sätta sig ned.
- I samma ögonblick som valpen sätter sig ned klickar du om du använder klicktekniken, och ger valpen godbiten plus mycket beröm.
- Din valp kommer snabbt att lära sig hur den förtjänar godbiten, så den kommer att sitta snabbare och snabbare. När den har bemästrat detta säger du "sitt" varje gång den sätter sig ned, så att den lär sig att associera ordet med handlingen.
- Nu har den lärt sig ledtråden, och med övning kommer din valp att sitta när du säger att den ska göra detta, snarare än att lockas med en välsmakande godbit. Belöna sedan valpen med en godbit, så att den gör detta på ditt kommando.
Detta är ytterligare ett grundläggande hundkommando, men var noga med att inte förvirra din hund genom att säga "ner" om du vill att den ska gå ur soffan eller sluta krafsa på dina ben (om du använder "ner" i stället för "ligg"). Använd istället kommandon som "stopp" för dessa situationer, och belöna dem när de lyder dig.
Så här lär du din valp att ligga ner, steg för steg:
- Håll en godbit i handen med en liten bit som sticker ut, så att din hund kan se det.
- Visa godbiten för din valp och lägg sedan handen platt på golvet med godbiten under den. Din hund kommer att försöka komma åt den på alla möjliga sätt!
- Till slut kommer den att lägga sig ner. I samma ögonblick som valpen lägger sig ner ger du den godbiten och massor av beröm.
- Fortsätt med detta, och så snart den har lärt sig att din hand på golvet betyder "lägg dig ner", lägger du till kommandot "ligg" när hunden gör detta.
Efter att detta har övats in kommer valpen att lägga sig ner på din begäran, utan att behöva mutas med en godbit.
Att lära din valp att komma till dig när den kallas in (att kalla på den) är en av de viktigaste sakerna som din hund någonsin kommer att lära sig. För störst framgång gäller det att börja tidigt (från sex till åtta veckors ålder), eftersom unga valpar älskar att följa sina ägare.
Vid sex månaders ålder kommer din hund att bli mer självständig och att kalla in den blir då svårare att lära ut.
Så här tränar du din valp att komma till dig:
- Be en vän hjälpa dig med den här övningen.
- Be din vän att knäböja på golvet och hålla valpen nära sig i sittande läge.
- Sätt dig mitt framför din valp och kalla den till dig genom att entusiastiskt säga dess namn och ordet "hit". Den behöver inte gå särskilt långt för att nå dig.
- Välkomna den ivrigt med öppna armar. Ibland är det bra att ha en godsak eller favoritleksak i händerna, om valpen är motvillig till en början.
- Försök nu igen, men den här gången sitter du ett par steg längre bort. Kalla entusiastiskt på valpen så att den springer mot dig. Så fort den gör detta ger du den ett klick, en godbit och massor av beröm.
- Träna lite och ofta, och öka gradvis avståndet mellan dig och din valp. Kom ihåg att ge den massor med beröm när den kommer till dig.
- När den kan komma till dig på kommando börjar du kalla in valpen när den inte kan se dig. Lek kurragömma i huset, så måste den leta upp dig.
- Gå sedan ut i trädgården och introducera kontrollerade distraktioner, som att en vän går förbi. Om du inte har en trädgård kan du gå till en väns. Försök dig inte på den här fasen på en offentlig plats där din valp kan springa iväg.
- När din valp alltid klarar av detta med distraktioner i en inhägnad trädgård, är det dags att ta träningen till parken! Använd ett utdragbart koppel eller en lång träningslina för att ge valpen känslan av frihet medan du behåller kontrollen.
- Öva på att kalla in valpen några gånger. Du måste arbeta extra hårt för att få dig att se lockande ut, eftersom det kommer att finnas många spännande distraktioner för valpen.
Om den sticker iväg i motsatt riktning och ignorerar dina rop ska du inte jaga den – valpen kommer tycka att det är en fantastiskt rolig lek! Spring istället i motsatt riktning. Din valp kommer att bli förvirrad och till slut jaga dig. Detta kommer lära den att hålla ett öga på dig när ni är ute och går, ifall den skulle tappa bort dig av misstag.
Beröm, godsaker och belöningar är mycket viktiga under valpträningen. Skrik inte åt den om den inte kommer till dig, eftersom detta bara kommer att förvirra den. Du vill att din valp ska associera att komma till dig med att bli älskad och berömd, så ha tålamod och träna ofta.
Att träna din valp att "stanna" är förmodligen ett av de svåraste kommandona att lära ut, för valpar hatar att vara stilla! Men med korta och täta träningspass kan denna användbara övning bemästras. Här är en steg-för-steg-guide för att träna din valp att stanna:
- Börja med "ligg" och "stanna". Be din hund att ligga ned.
- Säg "stanna" med ett stadigt tonfall, och sträck ut handen framför dig med handflatan vänd framåt.
- Vänta några sekunder och klicka sedan och belöna din hund för att den stannar kvar. Öva på detta flera gånger.
- Be den sedan att "ligga", ta ett steg tillbaka och säga "stanna".
- Efter cirka tre sekunder kan du klicka, gå framåt och belöna den. Ge den massor av beröm.
- Öka gradvis längden och avståndet på ditt kommando "stanna". Men gör inte för mycket för tidigt!
- Om din hund inte "stannar" så skrik inte på den. Den lär sig snart nog att klicket, godiset och berömmet inte kommer!
När din hund har bemästrat "ligg" och "stanna" lär du din valp att stanna i positionen "sitt", och slutligen i positionen "stå", med exakt samma teknik.
Att lära din valp ett nej
Valpträning fungerar genom att belöna gott beteende och ignorera oönskade svar reaktioner. Din hund vill trots allt ha ditt godkännande. Men ibland måste du visa din hund att deras beteende inte är ok. Istället för att skrika eller ständigt säga "nej", lär du din valp en "nej"-signal som säger åt den att alltid sluta med vad den gör.
Att träna din valp att lära sig "nej"-signalen kan göras med hundträningsskivor (såvida inte din hund är väldigt nervös eller lätt skräms av plötsliga ljud). Dessa består av fem metallskivor, lite som minicymbaler, sammanfogade på en nyckelbricka. Du kan hålla i dem tyst, men i det exakta ögonblicket du behöver säga "nej" kan de släppas för att göra ett unikt ljud som din hund sannolikt inte kommer att höra någon annanstans. Om du inte har dessa kommer alla andra metallföremål som gör ett högt, distinkt och obehagligt ljud att fungera.
Så här kan du lära din valp ett "nej":
- Hämta några godsaker. På samma sätt som du skulle lära valpen att associera klicket med en godbit, måste du nu lära den att ljudet från skivorna betyder att den inte kommer att tillåtas en godbit.
- Lägg en godbit på golvet. När din hund går dit för att äta skramlar du med skivorna i handen. Ta bort godbiten medan du skramlar med skivorna men säg ingenting – låt ljudet göra jobbet.
- Efter några repetitioner bör din hund sluta bli förskräckt av ljudet, och kommer att börja associera ljudet med att inte få någon belöning. Så småningom kommer den inte ens försöka ta godbiten, utan förutse ljudet, ge upp och se besviken ut.
Låt den nu utföra en annan handling, som "sitt", och ge den en godbit. Detta kommer att kompensera för dess tidigare besvikelse och frustration!
Snart kommer din valp att associera sina handlingar där skivorna är inblandade som ett "misslyckande", och kommer att sluta försöka utan att du behöver använda skivorna, och istället bara säga ordet "nej".
Träna din valp med kommandot "loss"
"Skivorna kan också användas för att lära din valp kommandot "loss".
Ställ något gott på ett bord, inom din hunds räckhåll. Säg "loss" till hunden, räkna till tre och ge den en godbit (men inte den som hunden har blivit tillsagd att lämna).
Om din valp går för att ta godbiten, skramlar du med skivorna.
Efter flera träningspass ökar du tiden den måste vänta innan den får en godbit.
Träna din valp att "ner"
Om du ser din hund i soffan eller sängen säger du "ner" och uppmuntrar den att komma till dig.
När den kommer "ner" belönar du den lugnt med beröm och ett "klick", och använder din grundläggande träning för att be dem "sitt" eller "ligg" istället. Detta kan då också belönas.
Att vara konsekvent är viktig. Om någon i familjen inte följer husreglerna så fungerar de inte.
Att träna din valp är en viktig milstolpe i dess liv. Nu när du kan grunderna för valpträning kan ni börja öva tillsammans, men glöm inte att ha tålamod. Det kan ta några gånger innan du märker framsteg, men snart kommer din valp att överraska dig med sina nya kunskaper. Ta reda på mer om hur du kan hjälpa din valp att känna sig hemma bättre genom att introducera de andra husdjuren eller barnen som bor i huset. Eller gå direkt till valpguiderna för nya ägare och upptäck ännu mer användbar information som hjälper dig att komma till rätta med valpen.