Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Valp bak i bilen

Tips som alla hundägare bör känna till om att åka bil med sin valp

6 minuters läsning

Förvandla din nya valp till utmärkt resesällskap.

Du har fått en ny valp och du kan knappt vänta med att visa den världen. Vi har alla haft den känslan! Men innan du börjar planera den där fantastiska långresan tillsammans (eller ens gör dig redo att köra till veterinären), måste du komma ihåg att en bil kan vara en mycket konstig sak för en valp. Det stängda utrymmet, bilens rörelser och till och med motorljudet kan utlösa varningsklockor för en valp som inte är van att resa. Men det finns några saker du kan tänka på för att göra bilresan lättare för din valp. Vem vet – kanske börjar de till och med se fram emot resor efter ett tag!? Här är grunderna för bilresor för valpar.

Kan valpar resa i bilen?

Ja, valpar kan resa i bilen, men olika hundar kommer att få olika upplevelser av detta. Medan vissa valpar går in och ut ur bilar utan att bry sig alls, tycker andra att bilresor är lite läskigt. Tack och lov finns det många saker du kan göra för att få din fyrbenta vän att känna sig mer bekväm.

Hur man lär en valp att åka bil

När du tar med din hund i en bil är nyckeln att få den att känna sig trygg. Ju tryggare den är, desto bekvämare och mindre stressade kommer den att vara. Liksom mycket annat vad gäller hundar är det bättre ju tidigare den kan börja resa. Helst vill du att din valp ska vänja sig vid bilar så fort du tar hem den.

Börja med att den får sitta i en stillastående bil. De behöver tid för att hinna nosa runt i buren eller där de ska vara och känna sig bekväma innan du startar motorn. När den är glad går du vidare till nästa steg.

Kör tillsammans till vägens slut och tillbaka. Ge den beröm och belöningar i slutet av resan för att den har åkt tyst i bilen.

Golvet eller bakluckan är faktiskt bättre för valpar än att sitta på ett bilsäte. Den kommer att uppleva resan bättre om den har ett bekvämt ställe att sitta och ligga på, särskilt när du kör i kurvor.

Förutsatt att allt går bra åker du helt enkelt ut på längre eller mer frekventa resor när din valps självförtroende växer. Ta det lugnt och ha tålamod så bör du snart se framsteg.

Hur du håller din valp säker när den åker i bilen

Säkerhet för hunden handlar inte bara om att hålla din valp skyddad, det handlar också om att ta hand om föraren och passagerarna. Ta dig tid att träna din valp att vara lugn och tyst i bilen, så att den inte distraherar föraren eller orsakar olägenheter för andra personer i bilen.

Använd en bur eller ett hundstängsel

Om din valp sitter på golvet eller i bakluckan använder du en bur eller ett lastgaller för att hålla den säkert på plats. Om detta inte är möjligt och ditt enda alternativ är att ha din valp sittande på ett säte, ser du till att den har en sele på sig. Selar är som hundsäkerhetsbälten – de finns i olika storlekar och fästs på vanliga bilbälten. En sele kan ta lite tid att vänja sig vid, så du kanske vill testa den på valpen hemma först och ge den mycket beröm för att den haft på sig den, innan du använder den på riktigt under resan. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

Låt inte din valp resa i bilen med huvudet ut genom fönstret.

Det kan se väldigt roligt ut, och det är det förmodligen också, men om du gör det för mycket kan de få ögonirritationer eller, ännu värre, skadas av något du kör förbi. Det finns också risk för att den kan glida ur selen och hoppa ut genom fönstret. Det går alldeles utmärkt att öppna fönstret en aning så att din hund får gott om frisk luft, och under varma dagar kan du använda ett fönsterskydd som låter dig öppna fönstret mer utan att ge din hund chansen att hoppa ut.

Försiktighetsåtgärder för varmt väder

Om vädret är varmt kan du också köpa skärmar som fäster på fönstren för att skydda från starkt solljus. Både fönsterskydden och solskydden är bra när du är på resande fot, men även med rutorna nere och skyddade mot solljus kan bilar värmas upp väldigt snabbt. Lämna ALDRIG din hund i bilen under varma dagar, inte ens på vintern, eftersom detta kan vara dödligt.

Gör ofta pauser under långa bilresor

Om du ska resa med din hund under en längre sträcka ska du ta för vana att stanna varannan timme. Ni kommer förmodligen båda att uppskatta en toalettpaus, en klunk vatten och chansen att sträcka på benen – se bara till att din valp har halsbandet och legitimationen på sig ifall den skulle rymma.

Vad du ska göra om din valp är orolig inför bilresor

Om din valp blir extra nervös i bilen ska du fråga en veterinär om möjligheten att använda syntetiska feromoner som finns i olika format – inklusive hundbandanas! Dofterna tros likna de lugnande feromonerna som mamman kommer att ha avgett naturligt när den var en valp, så det borde lugna valpen och hålla den avslappnad i cirka fyra timmar.

Försök också att ge den någon form av välbekant känsla i bilen för att göra den mindre stressad, till exempel en favoritleksak eller en filt som luktar som hemma. Detta är särskilt användbart för unga valpar.

Bilsjuka hos valpar

Bilsjuka hos valpar är mycket vanligt, även om vissa hundar växer ifrån det. Om din lurviga vän blir illamående i bilen kan det vara smart att lägga vattentäta sängskydd där den brukar sitta eller ligga, och alltid ha med dig massor av pappershanddukar och en rengöringsspray ifall den blir sjuk.

En bilsjuk valp är en olycklig valp och det vill ju ingen ha, så res inte när den precis har ätit. Som en försiktighetsåtgärd är det bäst att avvakta med att mata din hund i två till tre timmar innan du reser, och alltid ge din hund en promenad precis innan du ger dig av så att den inte är orolig för att råka ut för en liten olycka. Om bilsjuka blir ett vanligt problem frågar du en veterinär om råd.

Kom ihåg att ha tålamod och sträva efter gradvisa framsteg. Snart kommer din valp att bli bekant med bilen och veta vad den kan förvänta sig när den hör dörren stängas och motorn gå igång – en fantastisk resa med ett resesällskap den älskar och massor av sång till radion.

Upptäck fler användbara guider för att välkomna din nya valp hem och se till att du vet allt om vaccinationer, kastrering och hur du mikrochippar din valp.