Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
valp går ute i ledning

Hur man tränar en valp att gå i koppel

4 minuters läsning

Det finns inget värre än en valp som inte slutar dra i kopplet. Det kan vara extremt tröttsamt för både dig och din valp, och kan förvandla en enkel promenad till en fullständig mardröm.

Om din hund drar i kopplet, eller om din valp vägrar att gå utan att dra med all sin styrka, betyder det att du bara kontrollerar dem med fysisk styrka, snarare än med träningen som håller dem glatt gående vid din sida. Och inte bara det – när de blir äldre kan den fysiska ansträngningen som är involverad i att kontrollera din hund vara överväldigande, speciellt om din hundkompis är en av de större och starkare raserna.

För att göra livet enklare för dig och din hund är allt som krävs lite träning, så kommer din hund på nolltid att bli överlycklig av att se kopplet. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du tränar en valp att gå i koppel!

Hur man tränar en valp att gå i koppel

För att träna din valp att gå ordentligt i koppel ska du följa dessa steg:

Du kommer förmodligen att undra hur man tränar en valp att gå i koppel, och när och var du ens bör börja. Det är viktigt att du börjar träna valpen när den är ung. På så sätt blir den mycket gladare och lättare att gå med även i vuxen ålder. Oavsett om du lär en valp eller börjar med en vuxen hund, är det bästa sättet att börja med ett halsband i stället för ett koppel!
När du tränar din valp i koppel måste den vara bekväm i halsbandet, så börja med ett som är lätt och har nylonband, så det inte känns som att halsbandet tynger hunden. Se till att halsbandet är korrekt påsatt, med precis lagom utrymme för att du ska kunna få plats med två fingrar under det. Kontrollera hundens halsband dagligen och justera det om det behövs, för att göra hunden mer bekväm.
Försöker din hund att slingra sig ur halsbandet? Den kommer förmodligen inte ens att märka att den har det på sig om du sätter på det och sedan omedelbart distraherar hunden med godsaker eller en rolig lek! Distrahera hunden om den börjar krafsa på halsbandet. När den inte uppmärksammar halsbandet tar du bort det igen. Under loppet av ett par dagar ökar du långsamt hur länge din hund eller valp bär halsbandet tills den slutar märka det helt. Nu kommer du att vara på god väg mot en glad och väluppfostrad valp!

Innan du går ut med din valp är det första steget att fästa kopplet på halsbandet. Att vara kopplad är en annan upplevelse som din hund eller valp kommer att behöva vänja sig vid gradvis, men när den väl gör det kommer det att finnas så mycket mer i världen att utforska!
Fäst ett koppel i hundens halsband och följ den runt i trädgården, och se till att kopplet hålls löst. På så sätt kommer hunden knappt märka att det finns där, vilket gör koppelträningen mycket lättare!
Efter ett par minuter tar du bort kopplet och leker något tillsammans, innan du sätter tillbaka kopplet och går med hunden dit den går. Håll hela tiden kopplet löst så att hunden inte känner något motstånd.

När du har lärt din hund att "sitta" är det dags att fundera på hur träningen kan hjälpa dig när du går ut med din hund kopplad. Först av allt lär du hunden att följa med i kopplet och få din hunds uppmärksamhet genom att säga dess namn och visa den en godbit. Detta kommer att vara spännande nog för att göra all träning värd ansträngningen, och är det första steget för att lära din hund att inte dra i kopplet.
Luta dig sedan framåt och ta några steg, och uppmuntra din hund att också gå framåt. Din hund bör vid denna tidpunkt belönas och berömmas för alla steg framåt, eftersom den lär sig något nytt.
Uppmuntra din hund att "sitta" bredvid dig, och gå sedan framåt igen. Träna på att gå framåt med kopplet i många korta träningspass, och när din hund går bredvid dig (utan att du varken drar i kopplet eller har det för löst) säger du "fot", så att hunden associerar kommandot med att gå bredvid dig.
Om din hund går lite efter dig måste du vara bestämd i det du gör och använda en röst som hunden reagerar på. Precis som du kan din hund bli uttråkad, och om något verkar spännande är det mycket lättare att fokusera på det!
Om din hund drar framför dig medan den går i kopplet beror det på att den vill komma någonstans snabbt. Stå helt enkelt stilla (eller börja till och med gå baklänges), kalla tillbaka den till din sida och börja om. Dina träningspass är så spännande, särskilt för en ung hund, att promenaderna kan innebära att valpen drar lite i kopplet. Valpträningen kommer dock att bli lättare, för din hund kommer snabbt förstå att det är kontraproduktivt att dra i ett koppel för att komma någonstans.

Nya möten under hundpromenaden

När din hund går i koppel och lyder dig i din trädgård (och har fått alla sina valpvaccinationer) kan du börja ta den till andra områden.

Att gå ut med en hund kopplad är inte alltid lätt. Kom ihåg att den kommer att vilja undersöka nya synintryck, ljud, lukter och andra hundar. Det är här som bra valpsocialisering verkligen är viktig, så förvänta dig inte för mycket för tidigt. Du kommer att behöva arbeta hårdare när du ställs inför konkurrens om din hunds uppmärksamhet, så ta några speciella godsaker (antingen en liten del av dess dagliga mat eller dess favoritleksak) och lär den att det är värt att fokusera på dig! Håll träningspassen korta och positiva, sluta alltid med något som hunden alltid klarar av och ha sedan ett roligt lekpass tillsammans.

Att träffa människor och andra hundar

Fråga din veterinär eller lokala träningsklubb om träningsklasser som kan lära dig hur du tränar en valp att gå i koppel. Detta är ett av de bästa sätten att förbereda dig för att gå ut med din hund och för att resa ut i världen tillsammans. Att gå ut med en valp eller en vuxen hund är inte alltid lätt – många hundar blir väldigt upphetsade när de ser en annan person eller hund gå mot dem och börjar dra i kopplet för att de vill hälsa på dem! Det är viktigt att förebygga detta beteende så att det inte sker. (Det är också i denna situation som det lönar sig att spendera så mycket tid på valpträning!) Om du ser någon närma sig tar du en godbit ur fickan, säger din hunds namn för att få dess uppmärksamhet och visar den sedan i lugn och ro godbiten, som den bör fokusera på. När hunden går förbi personen ger du den massor av beröm och stannar sedan för att ge hunden belöningen. De kommer snart att lära sig gott uppförande om de blir belönade på det här sättet.

Slumpmässiga belöningar

När din hund glatt och pålitligt går i löst koppel kan du minska dess belöningar och bara ge dem en och annan godbit för att ha gått särskilt bra i kopplet (som att lugnt passera något spännande, såsom en katt). Sluta inte ge belöningar helt och hållet – en slumpmässig belöning kommer att hålla din hunds intresse och koncentration på en mycket högre nivå än ifall du ger konstanta belöningar eller inga alls! Om du behöver ytterligare hjälp och råd om att gå med din hund kopplad kan du anmäla dig till en lokal hundträningsklubb.

Hundar eller valpar som drar i kopplet

Om din hund drar i kopplet, eller om din valp vägrar gå utan att dra med dig och du har svårt att stoppa den, kan du överväga att prova en sele och följ alla stegen ovan.
Använd aldrig en strypkoppel (även kallad "stryphalsband") eller stackel. Träningen ska alltid vara en positiv och belöningsbaserad upplevelse som uppmuntrar till att stärka banden mellan er. Bestraffa inte hunden på ett sätt som kan inspirera till rädsla – detta är vanligtvis kontraproduktivt i slutändan!
Detta var vår guide för hur man tränar en valp att gå i koppel. Oavsett vilken punkt du börjar från kommer du med lite kärlek, uppmuntran och tålamod att kunna få många minnesvärda och speciella stunder när du går ut med din hund. Om du letar efter fler tips om valpträning och hundbeteenden kan du kolla in vår guide om valpuppfostran, tuggande, gnagande och hoppande.