Ta reda på hur mycket sömn din kära katt behöver för att känna sig utvilad och redo att leka med sin favoritägare.
En katts sömnvanor kan lätt förbrylla alla som är mindre bekanta med katters livsstil. Under den största delen av dagen kommer en katt att agera som en pensionär på en välförtjänt semester – ofta slumrande under hela dagen. Om din katts viloläge får dig att känna dig som världens tråkigaste sambo, ska du veta att detta inte är personligt. Katter sover mycket, och det är naturligt.
Om du har ställt dig frågorna "hur länge sover katter?" och "varför sover katter så mycket?" går vi nu igenom några fantastiska fakta kring kattens siestavanor, för att hjälpa dig att bättre förstå din katts okonventionella inställning till sömnscheman.
Hur länge sover katter?
Katter sover i genomsnitt 15 timmar om dygnet, och vissa sömniga kattungar kan sluta ögonen i upp till 20 timmar varje dygn.
Det finns några faktorer som påverkar hur länge en katt sover, där kattens ålder är en av de viktigaste. Kattungar kommer att sova större delen av dagen, men så fort de blir "tonåringar" kommer du att märka en förändring i deras sömnmönster, eftersom de blir mer och mer aktiva. Seniorkatter tenderar att sakta ner sin aktivitetsnivå och gå till sängs tidigare, samt ta en tupplur oftare och under en längre tid än vad en vuxen katt gör.
Du kommer också märka att din katt slumrar längre än vanligt när vädret inte tillåter ordentliga utomhusaktiviteter. När det är kallt eller regnar kommer din katt sannolikt att försöka lägga till ännu fler timmar till den dagens sömn.
Varför sover katter så mycket?
Katter sover många timmar för att ladda inför sin nästa jakttur. Även om din tamkatts existens inte kunde vara mer annorlunda än vilda kattdjur som lejon, är den genetiska delen i stort sett densamma. Precis som sina stora kattkusiner sparar din fluffboll instinktivt energi om den skulle behöva jaga sin nästa måltid, vilket den gör trots alla trevliga middagar den får hemma varje dag, och som dessutom är serverade i rätt tid. Den förstklassiga kattmaten som den kärleksfulla ägaren ställer fram för katten dag ut och dag in spelar ingen roll, för deras medfödda instinkter kan lätt ta över trots hemmets otaliga bekvämligheter.
Sover katter på natten?
Du kanske har märkt att din katt sover som en stock under dagen och är klarvaken i gryning och skymning. Detta sovschema har hjälpt din katts vildare släktingar att vara så effektiva jägare som möjligt. Deras byte som vanligtvis är små däggdjur och fåglar är mindre benägna att uppmärksamma faror under skymningen, och blir därmed lätta mål för det hungriga kattdjuret.
Samma jaktinstinkter är ansvariga för din katts lekfullhet just när du ska gå och lägga dig. Deras grynings- och skymningsschema gör att de kommer att springa fram och tillbaka i ditt rum precis när du minst uppskattar det: under tidiga morgnar och sena kvällar.
Vissa tamkatter är dock trevliga nog att anpassa sina sovrutiner för att matcha ägarens vakna timmar. När allt kommer omkring behöver de en samarbetande människa som ger dem mat, vatten och lektid.
Varför sover katten på dig?
Du har förmodligen vaknat en och annan gång av att din katt är hopkrupen och sover på ditt bröst. Om du undrar varför din katt sover på dig när den har en väldigt bekväm säng, så kan det bero på detta:
- Den litar på dig
- Den vill hålla värmen
- Den tycker att du är en bekväm plats
- Den känner sig tryggast när du är i närheten
- Den älskar dig
Alla dessa skäl tillsammans gör dig till det perfekta sällskapet för att de ska slappna av och få en skön vilostund.
Vad är en kattupplur?
Katter har inga problem att slumra när de känner för det, vare sig de är hopkrupna, utsträckta eller stående. Vi människor har lagt märke till detta och använt det som inspiration för våra snabba tupplurar under dagen. Termen "tupplur" myntades för att hänvisa till en kort sömn som liknar den som tuppar och katter har.
Sover din katt för mycket?
Det kan tyckas att din katt sover bort sitt liv, men för det mesta är detta bara en del av deras naturliga sömnmönster. Men om du märker av mer sovande än vanligt (eller kanske mindre) ser du till att du tar upp detta med en veterinär. Även om det kan bero på vädret eller bara kattens humör, kan en förändring i sömnrutinen också peka på allvarligare hälsoproblem. Anemi, gastrointestinala problem, depression eller smärta kan göra din katt extra slö eller orsaka sömnförlust.
Eftersom det verkar som om drömlandet är deras favoritställe att vara på, borde du känna dig glad när du lyckats leka med din katt mellan tupplurarna. Vill du veta mer om din nya kattunge? Här är vår guide om att förstå din katts kroppsspråk.