Alla har hört talesättet "katter landar alltid på fötterna", men finns det någon sanning i det? Fortsätt läsa för att få svaret.
Alla har hört talesättet "katter landar alltid på fötterna" och att denna förmåga gör att de kan överleva fall från otroliga höjder. Vissa tror att det beror på katters otroliga balans, och andra tror i hemlighet att det är magi. Det är ett fenomen som verkligen har förbryllat forskare i århundraden!
Men är det sant, eller bara en vanlig myt? Fortsätt läsa för att ta reda på om katter alltid landar på fötterna, och hur de gör det.
Landar katter alltid på fötterna?
Katter har ett inbyggt balanssystem som kallas "upprätningsreflexen", och som låter dem orientera sig och landa på fötterna. Men även om katter ofta kan landa upprätt, är det inte så att de alltid landar på fötterna. Fallhöjden kan påverka deras förmåga att landa säkert.
Katters förmåga att till synes alltid landa på fötterna har förbryllat forskare sedan tidigt 1800-tal. Till en början trodde man att när katter släpptes lyckades de på något sätt "skjuta sig ifrån" personens hand.
En fransk forskare vid namn Etienne-Jules Marey upptäckte dock 1894 att så inte var fallet. Med hjälp av en kronofotografisk kamera lyckades han i 60 bilder per sekund fånga en katts fall. Sedan kunde han titta i slowmotion och se hur katter landar på fötterna.
Hur landar katter alltid på fötterna?
Sättet som katter lyckas landa på sina fötter kallas upprätningsreflexen. De kan vända sig åt rätt håll under fallet för att landa säkert på fötterna. Den vestibulära mekanismen inuti en katts öra används för balans och orientering, och detta gör att katter snabbt kan ta reda på vad som är upp och rotera huvudet direkt så att kroppen kan följa med.
Katter har också otroligt unika skelettstrukturer. De har inget nyckelben, men en mycket flexibel ryggrad med 30 kotor. Denna flexibla ryggrad gör att de enkelt och snabbt kan rätta till sig vid ett fall. Ryggen vänds i en båge, fötterna går in under kroppen och framtassarna förs nära ansiktet för att skydda det. Deras låga proportionen mellan kropp och vikt hjälper också katter att landa på fötterna, eftersom de lyckas sakta ner hastigheten när de faller.
Katter utvecklar upprätningsreflexen mycket tidigt och den kan ses hos kattungar så unga som 3 veckor, och efter 7 veckor är den fullt utvecklad.
Hur påverkar fallhöjden landningen?
Höjden på kattens fall spelar en stor roll om katter alltid landar på fötterna. En studie gjord 1987 av New York City Animal Medical Center analyserade veterinärregister över katter som hade fallit från flervåningsbyggnader, och fann otrolig statistik. De flesta av dem landade på betong, och ändå överlevde 90 % av alla studerade katter fallet, och endast 37 % av dem behövde akutvård.
Men det var fallhöjden som mest påverkade utgången. Katter som föll från mellan 7 och 32 våningar fick färre skador, medan de som föll mellan 2 och 6 våningar fick fler skador. En katt som föll hela 32 våningar och landade på betong kunde otroligt nog gå hem från veterinären efter 48 timmar, med bara en trasig tandflisa och en mindre punktering i lungan.
Forskare tror att ju högre fall, desto mer tid har katten på sig att kunna rätta till sig. Man tror också att de når en maximal hastighet på cirka 100 km/h, vilket är mycket långsammare än människor som kommer upp i 200 km/h. När de når detta stadium börjar de slappna av och sträcka ut benen – ungefär som hur en flygande ekorre gör – vilket utökar deras kroppsstorlek och skapar luftmotstånd. Det är nästan som att katter kan förvandla sig själva till små fallskärmar, vilket ökar luftmotståndet!
Allt sitter i benen
Katters förmåga att landa på fötterna och överleva höga fall påverkas också av att de spenderar mycket tid i träd och klättrar i saker. Därför kommer de sannolikt att falla någon gång, så de har anpassat sig för att utsättas för minimal skada till följd av ett fall. Deras ben kan verka långa och smala, men de är faktiskt väldigt muskulösa och arbetar för att minska stöten och fungerar som stötdämpare när de landar. Deras vinklade ben är inte bara byggda för att vara bra på att hoppa och nå höga höjder, de minskar också stöten så att kraften inte träffar direkt.
Katter har förmågan att räta upp sig, men det är fortfarande viktigt att se till att din katt inte faller från höga höjder. Överviktiga katter är mycket mindre benägna att kunna landa på fötterna, eftersom vikten minskar deras förmåga att räta upp sig i luften. Om du bor i ett flerfamiljshus eller i en hög byggnad är det en bra idé att se till att du håller dina fönster stängda. Om du måste ha dem öppna kan du installera fönsterskydd för att förhindra att din katt faller ut. Om din katt redan har fallit ska du omedelbart ta den till veterinären, eftersom den kan ha allvarliga inre skador som du inte kan se.
Ta reda på mer om din katts beteende i våra praktiska guider. Om du vill ta reda på om några av de andra kattmyterna är sanna har vi gått igenom några av de vanligaste kattmyterna och missuppfattningarna i en separat artikel. Kolla in den härnäst.