Ta reda på allt du behöver veta om kattens historia och ursprung i den här artikeln.
Våra katter har varit familjemedlemmar så länge vi kan minnas. De är fantastiska myskompisar och deras roliga upptåg roar oss ständigt, men hur mycket vet vi egentligen om kattens historia? För många av oss är ursprunget till våra kattdjur ett fullständigt mysterium, och inte mycket är känt om resonemanget bakom vissa beteenden.
För att hjälpa dig att bättre förstå miniatyrtigern i ditt knä har vi sammanställt den här artikeln, som berättar allt från kattens ursprung till varför den har vissa instinkter.
Var kom tamkatten ifrån?
Man tror att alla moderna kattraser kommer från en förfader, nämligen Mellanöstern-vildkatten Felis Sylvestris. Forskarna baserade till stor del denna teori på de liknande skelettstrukturerna.
Men fler bevis om katternas ursprung framkom när en studie publicerad 2007 analyserade DNA från olika vilda katter från olika regioner och jämförde dem med tama katter. Intressant nog upptäckte de att DNA från den afrikanska vildkatten korrelerade med både renrasiga (ja, till och med den eleganta Ragdollen eller Siamesen) och blandrasiga bondkatter, vilket stärker teorin om den gemensamma förfadern.
När blev katter tama för första gången?
När det kommer till kattens historia är det ganska svårt att fastställa när den först blev tam. Detta beror till stor del på det tidigare nämnda faktumet om dess anmärkningsvärt lika skelett.
Det var inte förrän 1983 som vi ens hade en första aning om tama katter, då ett kattkäkben hittades på Cypern under en arkeologisk utgrävning. Med hjälp av detta ben uppskattades det att domesticeringen skett för 8 000 år sedan. Forskare tror att den här katten måste ha blivit tam, eftersom det enda sättet en katt kunde ha tagit sig till ön var via ett skepp med människor, och det var otroligt osannolikt att skeppet skulle ha kunnat ta med sig katter som var helt vilda.
Ytterligare forskning under 2004 satte ursprunget till katten som husdjur ännu längre tillbaka i tiden. Enligt The Smithsonian hittades en katt begravd tillsammans med en människa, vars skelett ansågs vara 9 500 år gammalt.
Sedan dess gjordes en annan studie 2017, vid universitetet i Leuven. Denna forskning analyserade DNA från 200 katter som hittats på arkeologiska platser i Främre Orienten, Afrika och Europa. Åldrarna för dessa upptäckter varierade mellan 100 och 9 000 år, och vissa antogs vara upp till 12 000 år gamla.
The Smithsonian säger också att vissa forskare tror att den första domesticeringsprocessen började med de allra första bosättningarna av jordbrukare för omkring 12 000 år sedan, i den Bördiga halvmånen (belägen i Mellanöstern). Historiker har föreslagit att när människor började odla grödor och använda spannmålsförråd, lockade detta till sig möss och råttor, och med ett överflöd av dessa byten kom de vilda katterna in i bilden. Det är troligt att folk insåg de stora fördelarna med skadedjursbekämpning, så de lät dessa katter stanna, vilket så småningom ledde till att de bodde i människornas hem och blev deras följeslagare.
Tamkatter och vilda katter
Så nu vet du allt om kattens historia och dess vilda rötter. Då är det dags att utforska hur detta har påverkat kattens egenskaper och beteenden. Det kanske förvånar dig att även i dag liknar din huskatts DNA till 95 % tigrarnas DNA, och de har ärvt många instinkter från sina vilda förfäder. Några av de ärvda instinkterna är följande:
Långa sovpass
Både tamkatter och vilda kattdjur tillbringar cirka 16 till 20 timmar om dygnet med att sova, så de sover mycket!
Obligatoriska köttätare
Detta är förmodligen en av de minst överraskande egenskaperna som vilda katter delar med tamkatter. De är båda obligatoriska köttätare, vilket betyder att de måste ha lite kött i kosten för att få i sig alla de näringsämnen de behöver.
Samma jakttekniker
Din lilla katts jaktinstinkter liknar otroligt mycket en stor katts jaktinstinkt. Bakhållstekniken, där de ligger på lur och kastar sig på sitt byte är densamma bland alla stora katter. Och de delar till och med liknande jaktmönster, och väljer att främst jaga i skymning och gryning.
Sköter alltid om sig
En intressant liknande egenskap är det faktum att både vilda och tama katter tenderar att spendera mellan 30–50 % av sin tid med att slicka pälsen och sköta om sig själva. Detta är viktigt för jakten, eftersom det hjälper till att hålla kattens doft neutral så att den kan förbli oupptäckt av sitt utvalda byte.
Knåda
Katternas knådning, alltså rörelsen som de gör med tassarna, tros vara en kattegenskap som ärvts från din tama katts vilda förfäder. Detta är deras naturliga sätt att skapa en boplats och leta efter eventuella rovdjur eller farliga saker som lurar under dem.
Markera revir
Revirbeteenden och ett behov av att visa för andra var deras revir ligger är vanligt hos alla katter. Din tamkatt och vilda katter kommer vanligtvis att göra följande: spreja, gnugga ansiktet (på grund av de många doftkörtlarna på ansiktet) och klösa (på grund av doftkörtlarna i tassarna).