Få svaren på alla vanliga frågor om kastrering av kattungar och katter i den här guiden.
Eftersom din katt blir könsmogen efter fyra till sex månader kan den potentiellt få kattungar medan den fortfarande själv är en kattunge! Därför måste du som ny husdjursägare tidigt börja tänka på kastrering. Kastrering av katt innebär att din katt undviker alla oplanerade föräldraskap, och det kan också skydda den från vissa sjukdomar.
"Beslutet att kastrera din katt är ett av de viktigaste valen du kommer att göra som husdjurägare. Purina är här för att svara på alla frågor du har."
Att kastrera en katt
Kastrering av kattdjur innebär att din katt undviker alla oplanerade föräldraskap, och det kan också skydda den från vissa sjukdomar.
Att kastrera eller sterilisera din katt behöver inte vara ett skrämmande beslut. Vi på Purina är här för att berätta allt du behöver veta om kastrering, så att du kan fatta ett beslut som är bäst för dig och din katt.
Vad är kastrering?
Kastrering är en vanlig och rutinmässig operation som ibetyder att man tar bort din katts reproduktionsorgan. Det är även känt som "sterilisering" för honkatter och "kastrering" för hanar.
För honkatter innebär kastrering att deras äggstockar och livmoder tas bort, även om ibland bara deras äggstockar tas bort. Detta görs vanligtvis genom ett litet snitt på hennes vänstra sida, men kan också göras undertill längs mitten.
För hankatter innebär proceduren att deras testiklar tas bort. Proceduren är mycket enklare för hanar, och kräver inga stygn.
Gör kastreringen ont?
Steriliseringen eller kastreringen är en mycket enkel operation, och ditt husdjur kommer att ges en bedövning för att säkerställa att det inte känner någon smärta under proceduren.
Efter operationen kommer veterinären att ge din katt smärtlindrande injektioner som lindrar eventuella obehag. Du bör också förses med antiinflammatorisk medicin och smärtstillande medel att ge till din katt hemma.
Eftersom proceduren är mycket mindre invasiv för hankatter bör de bara behöva medicinering under en dag. Honkatter kommer att behöva medicinering i cirka tre dagar för att hjälpa dem att återhämta sig så snabbt och smärtfritt som möjligt.
Varför ska jag kastrera min katt?
Att kastrera en katt har flera fördelar för ditt husdjur. Din katt kommer till exempel att vara mindre benägen att drabbas av vissa sjukdomar och undvika oönskade dräktigheter. Andra fördelar med att kastrera eller sterilisera en katt inkluderar:
- Dämpar det otrevliga beteendet som är förknippat med att bli könsmogen, som att spraya urin för att markera deras revir.
- Kastrerade katter är mindre benägna att sticka iväg hemifrån, vilket skyddar dem från trafikolyckor och slagsmål med andra katter.
- Ditt husdjur kan bli mer tillgivet. Honkatter kan ofta bli mindre aggressiva.
- En minskad risk att drabbas av vissa sjukdomar, inklusive kattleukemi och kattaids.
- En minskad risk för att din honkatt utvecklar en livmoderinfektion.
- Om honkatter steriliseras i tidig ålder är de mindre benägna att utveckla bröstcancer.
När ska jag kastrera min katt?
Vi rekommenderar att kattungen kastreras innan den blir könsmogen och själv kan få kattungar. Detta sker normalt runt fyra till sex månaders ålder. Du kommer att kunna se när din katt närmar sig puberteten, eftersom honkatter kommer att jama högt, och hankatter kommer sannolikt att spraya urin för att markera sitt revir.
Vissa katthem och veterinärer rekommenderar tidig kastrering av katter från 12 veckors ålder, och ibland ännu tidigare.
För att skydda din katt från att ha eller orsaka oönskad dräktighet, håll den inne tills den har kastrerats.
Myt
Du kanske har hört att det är bra för katter att få en kull kattungar innan den kastreras, men våra experter på Purina bekräftar att detta inte är sant.
För att få din katt kastrerad måste du boka tid hos en veterinär. Du kan bli ombedd att ta in din katt för en kontroll utan narkos innan själva operationen.
Din veterinär kommer att be dig att inte mata din katt kvällen före bedövningen. Vatten ska vara tillgängligt som vanligt, men ta upp katten på morgonen före operationen för att hindra den att dricka innan det är dags.
Din katt kommer normalt att behöva lämnas hos veterinären på morgonen och du bör kunna hämta den senare samma dag.
Alla katter kommer säkert att vara lite dåsiga efter operationen, men de borde vara tillbaka till sitt normala, livliga jag mycket snart. Därefter varierar återhämtningsprocessen per kön, eftersom operationerna är olika. Det finns några saker du kan göra för att hjälpa din fluffiga han- eller honkatt att läka efter kastreringen.
Urinvägsproblem
Efter kastreringen kan ditt husdjur vara mer benäget att utveckla urinvägsproblem. Om du märker några förändringar i din katts toalettvanor, såsom att den måste gå oftare, sitter på huk utan att kissa eller om det kommer blod, ska du prata med en veterinär.
Viktökning
Ibland förknippas kastrering med viktökning. Även om operationen inte är den direkta orsaken till att katter går upp i vikt, kan den stoppa katten från att springa och leta efter en parningskompis. Eftersom detta innebär att den rör sig mindre, kan katter lägga på sig något kilo.
Om du märker att ditt husdjur går upp i vikt kan du hålla dem tränade genom att leka med dem, eller gå med dem i en sele.
- Din honkatt kommer att löpa ungefär var tredje vecka när hon är könsmogen. Under denna tid kan hon jama högljutt och bli väldigt rastlös, vilket kan göra hemlivet svårare för dig.
- När din honkatt löper måste du vara mycket vaksam för att skydda henne från alla hanar i området, för att förhindra att hon blir dräktig.
- Din katt kan få så mycket som tre kullar varje år, med upp till sex kattungar i varje kull. Detta kan bli väldigt dyrt.
- Din katt kan vara mer benägen att ströva hemifrån, vilket ökar risken att bli inblandad i trafikolyckor
- Eftersom icke-kastrerade hankatter tenderar att vara mer aggressiva, är de mer benägna att slåss med andra katter. Detta utsätter dem för skaderisker och det sprider också sjukdomar.
- Okastrerade honkatter löper en högre risk att utveckla brösttumörer (bröstcancer) vid cirka 6–7 års ålder. Kontrollera regelbundet att din katt inte har några knölar i bröstområdet. Om du hittar några ska du kolla upp dessa med en veterinär.
Vanligtvis visar katter inga uppenbara fysiska symtom förrän de når andra eller tredje veckan av dräktigheten. Om du tror att din katt kan vara dräktig kontaktar du en veterinär för att få detta bekräftat så snart som möjligt.
Det kan vara möjligt att din katt fortfarande kan kastreras medan den är dräktig, vilket kommer att avsluta hennes dräktighet och hindra henne från att bli dräktig igen i framtiden. Din veterinär bör kunna ge mer information om att sterilisera en katt när den är dräktig, för att hjälpa dig att fatta ett beslut. Kastrering av katter och kattungar beror på dina personliga omständigheter. Fundera över vad som är bäst för dig och din katt innan du fattar ett beslut.