Läs om när du ska vaccinera din katt eller kattunge för att skydda den mot olika sjukdomar, och vad du kan förvänta dig.
Kattvaccinationer är avgörande för att skydda dem från vanliga sjukdomar och för att hålla dem friska. Dessutom är vaccinationer av kattungar ett måste hos de flesta katthotellen, och de är helt nödvändiga om du vill resa utomlands med din katt eller kattunge.
Kattvacciner kan delas in i två olika typer: basvaccin och icke-basvaccin. Basvacciner rekommenderas för alla kattungar, och icke-basvacciner ges beroende på risken för en enskild katt. Diskutera med en veterinär vilka vacciner som är bäst lämpade för din katt.
Hur fungerar kattvaccinationer?
Syftet med kattungevaccinet är att immunisera din katt mot vissa sjukdomar. Vaccinerna kommer hjälpa din katts immunförsvar att känna igen vissa virus och sätta igång snabbt för att bekämpa infektionen, innan sjukdomen kan få fäste.
Vilka är basvaccinationerna för katter?
Basvaccinationer är de som rekommenderas för alla katter. De är designade för att hålla ditt husdjur säkert och fritt från några mycket allvarliga tillstånd, så det är mycket viktigt att du får din katt vaccinerad mot dessa tillstånd så snart som möjligt.
Genom att vaccinera mot dessa bassjukdomar kan du också hjälpa till att skydda andra katter som lever i din miljö genom att hjälpa till att etablera "flockimmunitet". Ju fler katter som vaccineras på ett ställe, desto svårare är det för virus att etablera sig i en population. Om för många katter inte vaccineras blir dessa virus en större risk för alla katter som bor där.
Basvaccinationer är de som rekommenderas för alla katter. De är designade för att hålla ditt husdjur säkert och fritt från några mycket allvarliga tillstånd, så det är mycket viktigt att du får din katt vaccinerad mot dessa tillstånd så snart som möjligt.
Genom att vaccinera mot dessa bassjukdomar kan du också hjälpa till att skydda andra katter som lever i din miljö genom att hjälpa till att etablera "flockimmunitet". Ju fler katter som vaccineras på ett ställe, desto svårare är det för virus att etablera sig i en population. Om för många katter inte vaccineras blir dessa virus en större risk för alla katter som bor där.
Vaccinationer för kattungar inkluderar:
Feline Panleukopenia Virus (Feline Infectious Enteritis eller Feline Parvovirus)
Detta är ett mycket smittsamt virus och kan ofta vara dödligt, särskilt för unga katter. De vanligaste symtomen är kräkningar, diarré, feber, uttorkning (även om katten fortsätter att dricka), aptitlöshet och nervösa tecken i samband med hjärnskador (mindre vanligt).
Feline Calicivirus
Detta virus orsakar kattinfluensa (nysningar, flytningar från näsan, munsår och överskott av saliv/dreglande). Drabbade katter kan vara ovilliga att äta och få feber.
Feline Herpesvirus
Detta orsakar också kattinfluensa, feber, nysningar och flytningar från näsan samt sår på ögat. Kronisk infektion kan resultera i nasala sjukdomar.
Vilka är icke-basvaccinationerna för katter?
Din katt behöver icke-basvaccinationer om den av någon anledning är särskilt utsatt för infektion och behöver extra skydd. Detta kan inkludera katter som är utomhus eller är i kontakt med katter som går utomhus, eller om du planerar att resa utomlands med din katt.
Icke-basvaccinationer för kattungar inkluderar:
Feline Leukemi virus
FeLV sprids vid nära kontakt och kan orsaka cancer, anemi, kräkningar och diarré. Denna vaccination rekommenderas starkt att ta tillsammans med basvaccinerna, för alla katter som är utomhus eller är i kontakt med katter som går utomhus.
Rabies
Rabiesvaccinationen krävs för husdjur som reser utomlands enligt EUs Pet Travel Scheme.
När ska jag vaccinera min kattunge?
De flesta vaccinationer ges till din kattunge när de är unga, och en veterinär hjälper dig att sätta ihop ett vaccinationsschema. Din kattunge bör vaccineras mot de allvarliga bassjukdomarna så snart den är tillräckligt gammal. Dessa kattungars vaccinationer kommer att skydda dem när de växer och, med boosters, under hela vuxenlivet.
Den kommer att behöva två injektioner med 3–4 veckors mellanrum, från cirka åtta veckors ålder. Dubbelkolla de exakta detaljerna med en veterinär, eftersom tidpunkten kan variera beroende på vilket vaccin som används och ditt husdjurs egen riskprofil. Efter att din kattunge har fått sina grundläggande vaccinationer rekommenderas starkt att du ordnar boosterinjektioner med jämna mellanrum för att säkerställa bibehållen immunitet.
Vad händer vid min katts vaccinationstillfälle?
En veterinär kommer att undersöka din katt för att kontrollera att den inte redan bär på en infektion. När veterinären ser att din katt är tillräckligt vältränad för vaccinet kan proceduren börja. Vissa vacciner kombineras i en injektion, medan andra kräver extra injektioner. Området som väljs för vaccinet är vanligtvis nackskinnet, men andra platser kan användas.
Garanterar kattvaccinationer skydd?
Även om vaccinationer inte helt kan förhindra infektion om din katt har haft överväldigande exponering för ett visst virus eller en viss sjukdom, kommer alla infektioner katten får sannolikt att bli mildare, och din katt kommer att vara mindre benägen att sprida infektion till andra katter.
Ger kattvaccinationer omedelbart skydd?
Beroende på vaccinet kan det finnas en viss fördröjning i effektiviteten. Så om din katt behöver bo på ett katthotell eller om du funderar på att ta din katt utomlands, så se till att du planerar och tar reda på vilka vaccinationer som behövs i god tid.
Behöver innekatter vaccinationer?
Även om innekatter kanske inte spenderar sina dagar med att utforska naturen, är det sannolikt att kontakt med omvärlden kommer att ske. Allt som katten behöver är en dörr som står öppen lite för länge för att den ska kunna pressa sig ut i vida världen. Dessutom kan andra katter eller husdjur som besöker lätt ta med sig sjukdomar. Det är därför kattungevaccinationer är nödvändiga även för innekatter.
Biverkningar från kattvaccinationer
Kattvaccinationer är säkra för de flesta katter. Även om det är möjligt att biverkningar uppstår, är de mycket sällsynta. Vaccin blir allt mer pålitliga och säkra, men det är alltid bäst att hålla ett öga på din katt efter besöket hos veterinären.
Några av biverkningarna från kattvaccination som har rapporterats är:
- Lokal svullnad
- Håglöshet
- Lätt feber
- Dålig aptit
- Nysningar eller hosta
När dessa uppträder bör symtomen bara vara i några dagar. Om du märker att din katt mår dåligt efter vaccinationen kontaktar du en veterinär för råd.
Vaccin är utformade för att hjälpa din katt att hålla sig frisk och glad – så det är bäst att få dem utförda så snart som möjligt. Om du har några farhågor om din katts hälsa, inklusive vilka vaccinationer den kan behöva, kan du som alltid boka ett möte för att prata med en veterinär.
Ta reda på mer om ett annat vanligt skäl till att besöka veterinären: mikrochippa din katt.