De flesta katter kommer att behöva lite hjälp för att hålla sina pälsar i perfekt skick. Ta reda på hur du sköter om och gör ren en kattunge i den här guiden.
Deras grova tungor fungerar som miniborstar, tar bort döda hårstrån och fördelar oljor i pälsen. De är också smarta nog att veta att när denna biologiska tvätthjälp inte räcker till – exempelvis om katten fått hårbollar eller trassel i pälsen – så kan de räkna med att få din hjälp.
Att sköta om en kattunge
Att sköta om och göra ren kattungar handlar inte bara om att få din katt att se snygg ut. Det tar också bort döda hårstrån, håller pälsen och huden frisk, hjälper till att stärka banden mellan er och ger dig möjligheten att kontrollera kattens allmänna hälsa.
Att sköta om och göra ren är en viktig del av att ta hand om kattungar, men tack vare deras mjukare, fluffigare och kortare päls borde det nästan gå på nolltid, jämfört med att sköta om vuxna katter. Om du kan vänja din kattunge vid regelbunden skötsel från ung ålder kommer det att göra livet mycket lättare för er båda i framtiden. Den goda nyheten är att de flesta katter älskar uppmärksamheten och att bli omskött, och så fort den ser en borste eller kam i handen kommer den vanligtvis springande till dig.
Borsta din kattunge
Långa och korta pälsar
Hur noggrant och hur ofta du behöver borsta din kattunge beror vanligtvis på kattens typ av päls. En korthårig katt behöver vanligtvis bara en snabb genomgång en gång i veckan, medan en ras med lång päls kommer att behöva daglig uppmärksamhet med rätt typ av utrustning. Fråga din uppfödare eller en veterinär om råd angående specifika pälstyper.
Långhåriga raser behöver mer kattvård och deras skötsel tar längre tid, så du vill säkert sköta om din katt på en halkfri yta på ett bord. Detta kommer att hålla er båda så bekväma som möjligt under processen.
Försök uppmuntra kattungen att njuta av upplevelsen så länge som den är ung. Ta den till bordet där du kommer att sköta om den och ge den massor av beröm och en eller ett par godsaker. Den kommer snart att associera denna plats med att bli väl omskött och belönad.
Hur du borstar din kattunge
- Sätt din kattunge i ditt knä och ge den borsten att nosa på. När den väl vet att det är säkert kommer katten kanske att gnugga ansiktet mot den.
- Börja borsta försiktigt. Börja med ryggen och gå sedan vidare till sidorna på kroppen.
- Ge din katt mycket beröm för att den är duktig och tala i en tyst och lugnande ton.
- Som en del av denna rutin kan du byta ut borstningen mot att klappa katten med några minuters mellanrum. Du kan erbjuda den en godbit som extra belöning.
- Upprepa detta flera gånger om dagen och öka gradvis längden på tiden du borstar din katt.
- När din katt är bekant och bekväm med känslan av att bli omskött kan du börja borsta magen, svansen, öronen och andra känsliga områden.
- Var extra försiktig och håll de första sessionerna mycket korta. Det är ingen brådska, och det viktigaste är att katten känner sig avslappnad. Om du märker några tecken på tristess eller oro slutar du borsta de mer känsliga områdena och går tillbaka till att sköta om ryggen.
Medan din katt är avslappnad och njuter av upplevelsen kan du använda denna tid för att ge den en snabb hälsokontroll. Några saker du kan prova som en del av en "hemmakontroll" är:
- Rör vid kattens tassar och undersök försiktigt dess klor och tår. Börja med en klo först för att vänja katten vid upplevelsen, och ge den massor av beröm och till och med en godbit som belöning. Under de kommande sessionerna kan du prova att ta hand om två klor, och långsamt bygga upp dina pedikyrkunskaper för husdjur tills katten känner sig helt lugn.
- Om ditt husdjur fortfarande glatt spinner under slutet av en session kan du passa på att noggrant titta i öronen och försiktigt öppna munnen för att kontrollera tänderna och tandköttet.
- Avsluta alltid ett pass med beröm och klappar – din katt har trots allt förtjänat det!
Klipp din kattunges klor
När din katt klättrar i träd eller använder sin klösstolpe kan den dra av det yttre lagret av klorna, men oroa dig inte – detta är normalt! Att klösa är en normal del av att vara en katt och deras klor har lager, så om det yttre lagret går av kommer det att finnas en helt ny och vass klo under det (du hittar ibland yttre lager nära kattens favoritklösområden).
Om du har en aktiv, frisk utekatt behöver den knappast klippa klorna. Innekatter och äldre katter kan dock behöva fixas till då och då, och att klippa din katts eller kattunges klor är en viktig del av din kattvårdsrutin.
Hur man klipper kattungens klor
- Vänj din kattunge från tidig ålder vid tanken på att klippa klorna. Ett bra sätt att börja är att "låtsasklippa" genom att trycka lätt på din katts tår, för att exponera klon och sedan ge katten en belöning eller beröm.
- Vänj din kattunge från tidig ålder vid tanken på att klippa klorna. Ett bra sätt att börja är att "låtsasklippa" genom att trycka lätt på din katts tår, för att exponera klon och sedan ge katten en belöning eller beröm.
- Om du klipper din katts eller kattunges klor är det viktigt att du vet hur du gör det på rätt sätt. Det sista du vill göra är att orsaka smärta eller blödning genom att klippa i "nagelbandet" eller känsliga delen av klon. Din veterinärklinik kommer gärna att ge dig en demonstration och kontrollera din teknik. Och om du hellre vill kan de göra jobbet åt dig.
- Kontrollera din katts klor en gång i veckan, inklusive deras "sporre", vilket är den på insidan av benet, precis ovanför tassen. Denna berör sällan marken så den kan vara benägen att växa sig lång, särskilt hos äldre katter.
- Medan du kontrollerar din katts klor bör du även kolla tassarna och mellan tårna, för att se till att allt är rent och ser bra ut.
- Katter kan, precis som människor, få inväxta klor. Om du misstänker att en klo växer in i dynan kontaktar du din veterinär, eftersom katten kan behöva läkarvård.
Extra veckokontroller för skötsel av katter och kattungar
Förutom att borsta pälsen och ta hand om klorna finns det några extra kontroller du kan göra för att se till att din misse är i toppskick.
- Kontrollera att din katts öron är rena och luktar fräscht. Om de är smutsiga, luktar illa, är röda eller kliar, eller om din katt fortsätter att skaka på huvudet, kontaktar du en veterinär. Öronkvalster är ett vanligt problem, särskilt hos yngre katter.
- Känn efter med dina händer över kattens kropp. Känn efter eventuella sår, klumpar eller fläckar som verkar ömma för katten. Om du är orolig över något kontaktar du en veterinär.
- Kontrollera kattens ögon och näsa och kontakta en veterinär om du upptäcker flytningar eller rodnad.
- Ta en titt under din katts svans. Deras bakre del ska vara ren. Om den är smutsigt eller om det finns tecken på maskar eller ömhet ska du besök en veterinär.
- Dra slutligen handen mot pälsens riktning för att fluffa upp den. Kontrollera hårrötterna och huden för tecken på parasiter eller loppsmuts (svarta fläckar). Du kan förhindra angrepp med regelbunden loppkontroll, men om det är för sent kan en veterinär ge dig råd om behandlingar.
Bada din katt eller kattunge
De flesta katter går igenom hela sina liv utan att behöva bada, men ibland är ett snabbt dopp oundvikligt. Katten kan behöva ett speciellt schampo för att behandla en hudsjukdom, för att rensa upp efter en orolig mage eller som sanering efter att ha fått något i pälsen när den har varit ute och utforskat.
Till skillnad mot vad vissa tror gillar en del katter att bada, särskilt om de har fått ett par varma bad från tidig ålder. Om din misse gör det svårt för dig att bada den kommer en kattvårdsspecialist gärna göra jobbet åt dig. Men om du vill hantera detta själv kan du följa dessa tips för en bekymmersfri tvätt.
- Var försiktig med vattentemperaturen. För varmt vatten kommer att skålla din katt, och för kallt vatten kan göra katter obekväm eller till och med sjuka.
- Hantera din katt varsamt under badet för att få den på gott humör och ge mycket beröm och trygghet. Godsaker kan vara användbara och det blir definitivt lättare om du har en andra person som hjälper till – speciellt om katten försöker fly!
- Håll utkik efter tecken på att din katt blir stressad. Katter kan tycka att det är skrämmande att bada, så se till att inte bli biten eller klöst. Om du är orolig pratar du med en sakkunnig kattvårdsspecialist.
- Se till att schampot du använder är speciellt utformat för katter, och kontrollera om det måste verka under en viss tid (detta kan vara fallet med ett medicinskt schampo). Var noga med att undvika att få schampo i känsliga områden som ögon eller öron.
- Om din katt inte alls gillar att bli badad kan du försöka att endast tvätta de delar som verkligen behövs, för att minska tiden i badkaret.
- Skölj din katt noggrant för att bli av med tvålrester.
- Torka den sedan med en varm handduk och håll den varm tills den är torr. Undvik en hårtork om inte din katt har vant sig vid en sådan vid tidig ålder, eftersom hårtorken kan skrämma katten.
- Om du har fler än en katt kan badet få dem att slåss, speciellt om de är stressade. Separera dina badade katter tills de är lugna, och torka dem sedan med samma handduk för att fördela deras dofter.