Förbered dig för din nya vän med våra checklistor för nya kattungar som ska flytta in hemma hos dig.
Att fatta beslutet om att skaffa en kattunge är otroligt spännande, eftersom du inte bara kommer att få en ny fluffig vän, utan du kommer också att få en extra familjemedlem! Innan du tar hem din nya vän måste du lägga lite tid på att förbereda dig för en kattunge. Det är därför vi har skapat den här guiden för att berätta allt du behöver veta om att skaffa en ny kattunge, så att du kan välkomna din nya fyrbenta vän till en varm och säker miljö där den kommer att känna sig trygg, bekväm och precis som hemma!
Förbered dig för din kattunge
Det finns lite saker att göra för att förbereda dig för en ny kattunge! Här är några saker att ordna med innan den kommer:
- Om du inte redan har en veterinär kan du fråga andra kattägare i din närhet om de kan rekommendera en veterinär, och få din nya kattunge registrerad direkt. Det är mycket mindre stressande att veta att detta är gjort, eftersom du måste ordna med kattungevaccinationer och kastrering. Det är också skönt att kunna känna sig trygg och veta vart du ska vända dig om din katt någonsin skulle bli sjuk.
- När du har hittat en veterinär kan du prata med den om kattförsäkringar som täcker eventuella oförutsedda veterinärkostnader.
- Medan du är där kan du ordna så att din nya katt eller kattunge får ett mikrochipp, ifall den någonsin skulle gå vilse.
Checklista för nya kattungar:
Nu när det administrativa är ur vägen, är det är dags för den roliga delen – att handla till din söta kattunge! Kolla in vår nya checklista för kattungar nedan för att se till att du har allt du behöver:
- En säker kattbur – kattburar finns i ett brett utbud av storlekar, så se till att du köper en som är tillräckligt stor för att din katt ska känna sig bekväm.
- Två skålar – en för mat och en för vatten. Satsa på lättvättade skålar av keramik eller glas istället för metall. Vissa katter gillar inte reflektionerna eller skuggorna i sin skål när de äter eller dricker. Se till att den är tillräckligt bred för att katten ska kunna luta sig fram och äta från den utan att morrhåren rör vid kanterna, eftersom detta kan avskräcka vissa katter.
- En kattlåda med kattströ. Det är bäst att använda samma typ som användes av uppfödaren eller katthemmet, åtminstone tills katten har bosatt sig så att den känner igen allt, och vet vad som ska göras i kattlådan!
- En kattbädd – många föredrar en bädd i igloo-stil för både bekvämlighet och säkerhet, eller en som är upphöjd från marken (t.ex. som en del av ett kattorn).
- Pälsvårdssaker, särskilt om katten är långhårig.
- En klösstolpe gjord av bark eller en sisalstränglindad stolpe. Att klösa hjälper till att hålla dina katters klor i gott skick, och en speciell klösstolpe bör förhoppningsvis distrahera dem från dina möbler och mattor.
- Flera olika kattleksaker. Deras favoritlekar kommer att vara de som involverar dig, såsom mjuka leksaker som dinglar och som de kan jaga och kasta sig mot. Detta ger dem ett säkert utlopp för sina naturliga jaktbeteenden.
- Mat för kattungar. Mata din nya kattunge med samma mat som den är van vid från sin uppfödare eller katthem i minst en vecka, och byt gradvis om du bestämmer dig för att byta mat. Det tar minst en vecka att byta mat.
Kattungens första vecka – hur man får en ny kattunge att känna sig hemma
Nu är det dags för din kattunge att följa med dig hem! Det här är en superspännande dag för dig, men kom ihåg att din katt kan vara lite rädd, för det är en ny situation för den. Det är bäst att hålla allt lugnt och tryggt i början, snarare än att ta med kattungen hem till en högljudd välkomstfest.
Läs vidare för att få våra bästa tips om hur du ska välkomna en ny kattunge.
Förbered dig för hemresan
Bilresor kan vara lite desorienterande och nervkittlande när du tar med en kattunge hem, så behandla kattburen med en lugnande feromonspray och placera den på ett plant och säkert utrymme i bilen. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.
Du bör märka att sprayen och försiktig körning kommer att hjälpa till att hålla din katt lugn. Åk direkt hem efter att du har hämtat katten, nu är det inte rätt tid för dig att gå och handla!
Låt katten ta den tid den behöver
När du är hemma placerar du dess kattbur på golvet, öppnar dörren och låter den sedan komma ut när den själv är redo. Den kommer förmodligen att nosa omkring ordentligt innan den hittar sin bädd. När den har undersökt varje skrymsle och vrå gosar du lite med den och ser om den behöver vila.
Låt den vila mycket
Kattungar älskar att sova, och de behöver mycket sömn. Så efter all spänningen med bilresan och att utforska sitt nya hem, behöver den ta en tupplur. Placera din kattunges sovplats någonstans där det är varmt, tyst och borta från drag, och låt den vila lite.
Bli inte förvånad om den inte är intresserade av mat
Om det är dags för matning när ni kommer hem ger du den lite mat, men bli inte förvånad om katten inte äter den. Katter kan sluta äta ett tag om de är lite stressade, så ge din katt tid att komma till rätta, så kommer aptiten snart att återvända.
Håll ett öga på kattlådan
Placera kattlådan på en lugn och lättillgänglig plats i rummet, där den inte kommer att störas. Detta bör vara borta från dess säng och matplats. Kontrollera kattlådan minst två gånger om dagen, ta bort fasta klumpar och smutsigt kattströ direkt. Töm kattlådan helt och desinficera den minst en gång i veckan för att den ska lukta fräscht. Se till att du har mer än en kattlåda i huset för att förhindra problem, särskilt om du har fler än en katt. Det ska finnas en kattlåda per katt plus en extra.
Håll katten inne i 2–3 veckor
När du ska boa in din nya kattunge är det bäst att hålla den inomhus under de första 2–3 veckorna, för att ge den tid att lära känna dig och alla olika lukter och ljud i miljön. Under denna tid måste du se till att det inte finns några öppna dörrar eller fönster som den kan smyga ut genom.
Den ska bara gå utomhus när den och du känner er trygga. Om du inte är säker på när detta kommer att vara pratar du med din veterinär som gärna kommer vilja ge dig råd.
Ge katten gott om tid att göra sig hemmastadd
Se till att du kan ägna tid åt att hjälpa din nya kattunge att göra sig hemmastadd i sin omgivning, och vänja den vid en etablerad rutin. Detta kan innebära att du arbetar hemifrån, eller bokar några dagars semester för att tillbringa kvalitetstid med ditt nya husdjur. Den här tiden är viktig inte bara för att din nya kattunge ska bli hemmastadd, utan också för att stärka era band.
När din kattunge känner sig hemma
Nu har din kattunge hittat sitt självförtroende, och kommer att rusa runt i huset. Se upp var du går – den kan dyka upp plötsligt från ingenstans!
Den kommer att vara redo för mycket lek, men behöver fortfarande sina tupplurar, så ge den en trevlig och lugn plats där den kan mysa utan att bli störd. Kom ihåg att allt kommer att vara nytt, utmanande och spännande för din nya familjemedlem, vilket kan vara lite överväldigande. Var beredd på att den kan vara lite tillbakadragen till att börja med, men den borde snart känna sig inbodd i sitt nya hem och familjeliv. Om den fortfarande verkar blyg kan du prata med en veterinär.
Din kattunges uppfödare och veterinär ger dig mer än gärna ytterligare hjälp och råd om att ta hand om din nya katt, deras hälsa och att känna sig hemmastadda i det nya hemmet. Allt du behöver göra är att njuta av att lära känna den och leka och ha kul med din nya gosiga vän.