Att välja om din nya katt eller kattunge ska vistas utomhus eller inte är svårt.
I Sverige är det ganska vanligt att tillåta katter ute. Även i Storbritannien ges hela 90 % av katterna friheten att komma och gå som de vill, med endast 10 % av ägarna väljer att hålla sina katter permanent inomhus (enligt International Cat Care).
Om du bor på ett lugnt och lantligt ställe kan det vara en bra idé att låta din kisse ströva fritt, men självklart finns det situationer där din katt skulle vara säkrare inomhus, till exempel om du bor i en trafikerad stad. Om du undrar om du ska låta din nya katt utforska världen kan du fortsätta läsa för att upptäcka de potentiella fördelarna och riskerna för utekatter.
Hur väljer katter om de vill vara utomhus eller inomhus?
Alla katter har sina egna personliga önskemål och personligheter, så ibland kanske de helt enkelt gör valet mellan inomhus och utomhus själva. I allmänhet är det ganska lätt att avgöra, eftersom mer blygsamma eller äldre katter sannolikt föredrar komforten inomhus, så de kommer att vara mindre angelägna om att springa ut genom dörren varje gång den öppnas.
Om din katt blir energisk och börjar klösa på en halvöppen dörr eller fönster, beror det förmodligen på att den vill vara en utekatt. Som ägare är det viktigt att du håller dig konsekvent under resten av kattens liv när du väl har gjort valet, eftersom katten kan ha svårt att anpassa sig när den blir äldre.
5 fördelar med utekatter
Det finns massor av fördelar med att låta din katt utforska världen, och här är några av de viktigaste av dessa:
En utekatt blir inte överviktig lika lätt, vilket beror på att det finns så mycket att utforska i naturen! När katter är ute och går är det mer sannolikt att de spenderar sin tid med att klättra, springa och utforska, vilket är utmärkt för deras fysiska hälsa.
Utomhuslivet har också visat sig vara bättre för din katts mentala hälsa. Detta beror till stor del på det stora utbudet av lukter, synintryck och ljud som stimulerar kattens sinnen. Dessutom hjälper det till att ge alternativ från eventuella stressmoment i hemmet.
En av de viktigaste fördelarna med att låta en katt vara ute är att detta ger utlopp för dess naturliga beteenden. Den kommer att få klösa på träd (vilket förhoppningsvis räddar din soffa), gå omkring i sitt revir och använda sina jaktinstinkter, vilket är extra bra om du vill minska antalet gnagare där du bor.
Detta kan ofta vara en avgörande faktor för kattägare som inte vill lägga tid på att rengöra kattlådan. Många utekatter gör helt enkelt ifrån sig utomhus. Det finns dock vissa katter som föredrar komforten i en kattlåda och kommer in för att göra sina behov, och andra katter kanske protesterar mot att gå ut när det regnar. Så det är alltid en bra idé att ha en kattlåda inomhus för säkerhets skull.
Om du tycker att du tillbringar mycket tid hemifrån på grund av jobbet, kan ett utomhuslivet vara det bästa alternativet för din katt. Innekatter kräver ofta mycket mer underhållning och uppmärksamhet från sina ägare, jämfört med utekatter som får mycket mer stimulans utomhus.
Hur låter man en katt vara utomhus säkert för första gången?
Det finns så mycket att utforska utanför hemmet för en nyfiken kattunge. Men det är bäst att vänta ett tag innan du låter ditt husdjur börja sitt utomhusäventyr. Kattungar ska inte gå ut förrän de är helt vaccinerade. Kattungar under 6 månader kan gå i trädgården för att bekanta sig med att vara utomhus och bygga upp sitt självförtroende, men bara om du håller den under uppsikt. Fråga din veterinär om råd, som säkert även kan ge dig några praktiska tips för att göra trädgården säkrare för din katt. I vår artikel om att skapa en kattvänlig trädgård har vi samlat ihop några användbara tips om att släppa ut din katt, samtidigt som du ser till att hålla den säker.
Potentiella risker för en utekatt
Där det finns fördelar finns det som vanligt också risker. Några av riskerna för utekatter som du bör vara medveten om är:
- Skador från bilar – denna speciella risk ökar för kattungar som är under ett år gamla, men när de väl kommer över denna ålder brukar de bli mer medvetna om farorna med bilar.
- Att sova ovanpå däck eller under motorhuvar är ganska vanligt för katter under de kallare månaderna, speciellt om bilen nyligen har varit igång och fortfarande är varm.
- Katten kan gå vilse – om din katt inte är särskilt bekant med sitt närområde kan det sluta med att den går för långt bort och går vilse.
- Större risk att få i sig ämnen som är giftiga för katter– vi använder ofta kemikalier i våra trädgårdar, såsom snigelpellets, frostskyddsmedel och råttgift, eller så finns det giftiga växter där.
- Ökad risk för slagsmål mellan katter – detta är mer ett problem i tätbebyggda områden, eftersom varje katts revir överlappas med en annan katts revir.
- Ökad risk att komma i kontakt med sjukdomar, fästingar, loppor eller maskar – till stor del på grund av ökad exponering mot andra katter och utomhusmiljön.
Håll din utekatt säker
Som husdjursägare är det självklart att du vill se till att katten hålls så säker som möjligt när den är utomhus och njuter av alla sevärdheter och dofter. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att se till att den lever sitt bästa möjliga liv och förblir säker.
Håll katten frisk med vaccinationer och behandlingar mot loppor och maskar
På grund av det faktum att den förmodligen kommer att komma i kontakt med andra katter är det viktigare än någonsin att ge din katt regelbundna kattvaccinationer.Fler vacciner kommer vanligtvis att krävas för utekatter jämfört med innekatter. Du bör också se till att du regelbundet ger behandlingar mot loppor och maskar, för att se till att katten förblir glad och frisk. Din veterinär kan vägleda dig om vad som är mest lämpligt för din katt och dess livsstil.
Installera en kattlucka
Om det inte finns någon hemma under dagen för att släppa in din katt om den känner sig hotad av något utomhus, är det viktigt att installera en kattlucka. Om du är orolig för att andra katter i ditt närområde kommer att använda den, kan du skaffa en lucka som är programmerad för att bara öppna för din katts mikrochip eller halsband.
Få din katt mikrochippad
För utekatter är det viktigt att de är mikrochippade. Om din katt någonsin vandrar för långt hemifrån eller kanske råkar fastna i någons garage eller skjul, så kommer ett mikrochip definitivt att öka chansen för dig att få hem din katt igen. Då behöver personen som hittar din katt bara ta den till veterinären, där de kan skanna chippet för att få dina kontaktuppgifter.
Säkerhetshalsband och -bricka
Förutom din katts mikrochip kan du även skaffa den ett säkerhetshalsband och -bricka för utekatter. Se alltid till att du skaffar katten ett halsband som kan öppna sig ifall katten fastnar i något, vilket kan hända när den klättrar och utforskar. I så fall kommer halsbandet helt enkelt att öppna sig och släppa din katt fri. Reflexhalsband är också bra, eftersom dessa kommer att öka kattens synlighet om den någon gång är ute på natten. Om katten har en bricka med dina kontaktuppgifter på kan det också hjälpa till om din katt skulle komma på villovägar. GPS-spårare är också ett användbart alternativ nu för tiden, som spårar din katts rörelser. Men kom ihåg att väga upp den extra säkerheten med GPS-spårare mot en potentiell kostsam förlust om den tappas bort, när du tar beslut om detta.
Kastrera din katt
Du bör kastrera din katt om den ska vara ute. Om den inte kastreras ökar risken för oönskad dräktighet och en okastrerad katt är mer benägen att gå längre hemifrån, eftersom den kommer vara på jakt efter en potentiell partner. Dessutom är okastrerade hanar kända för att vara mycket mer måna om sina revir, samt att de oftare hamnar i slagsmål med andra katter. Tveka inte att fråga din veterinär om råd om du är osäker.
Odla kattvänliga växter
Om du har kattvänliga växter i din trädgård är det mycket mindre troligt att katten kommer att försöka äta de som är giftiga. Odla växter som kattmynta, lavendel och kattgräs, och se alltid till att produkterna du använder på dina växter är giftfria och ekologiska.
Vill du ta reda på hur dinnya katt eller kattunge uppfattar sin omgivning? Läs vår artikel om hur din katt upplever världen.