Your Pet, Our Passion.
Bengal katt sitter i en flyttlåda

Flytta med katten

6 minuters läsning

Katter gillar att dela ditt hem med dig – för dem är det en välbekant och bekväm plats där de kan känna sig säkra, trygga och avslappnade.

Katter gillar att dela ditt hem med dig – för dem är det en välbekant och bekväm plats där de kan känna sig säkra, trygga och avslappnade.

Innan den stora flytten kommer ditt hem att börja kännas konstigt för katten, packlådor, främmande människor som vandrar in och ut, nya dofter och tömning av välbekanta rum kan bidra till oron. Om din katt är van vid att bo hos några välbekanta vänner eller på ett kattpensionat, kan det vara en god idé att låta den bo där ett tag för att bespara den stressen. Om du bestämmer dig för ett kattpensionat ska du boka i god tid i förväg och se till att katten har alla sina vaccinationer i ordning. Läs vår artikel om kattvaktande och pensionat för fler användbara tips och råd.

Om du föredrar att ha katten med dig under flytten kan du spara ett tyst rum i ditt gamla hem och lämna det orört tills sista minuten. Vänj katten vid det rummet en vecka innan flytten genom att placera kattbädden, kattlådan, leksaker, mat- och vattenskålar där. Det kommer snart att kännas som ett hem i hemmet och en fristad från röran i resten av huset!

 

"När du har flyttat med katten måste du ge den minst en vecka att vänja sig vid sina nya omgivningar innan du släpper ut den utomhus."

 

Lämna ert gamla hem

Om du använder en flyttfirma ska du tala om för den i förväg att förutom dina möbler flyttar du även en katt till det nya hemmet. De måste veta vilket rum som är avsett för katten, så de inte stör den där.

Innan flyttlaget kommer ger du katten en lugnande klapp och placerar den försiktigt i transportburen med tillgång till färskt vatten. Om du är orolig för att katten ska bli stressad kan det vara en bra idé att spreja buren med en lugnande feromon (finns hos veterinären eller större djuraffärer) eller täck över buren med ett skynke för att det ska vara mörkt och lugnt. Du kan sedan lämna den i buren i det "säkra" rummet medan du gör klart det sista.

För råd om hur du åker med katten i bilen kan du läsa vår artikel om att resa med katten (du hittar också information om hu du flyttar med katten till ett annat land med flyg).

Kom ihåg att om katten bär halsband måste du ändra på identitetsbrickan när du flyttar, så att det står din nya adress och telefonnummer och glöm inte att måste uppge din nya information till mikrochipregisterföretaget. Det sista du behöver på flyttdagen är en förrymd katt utan uppdaterat ID! Den sista administrationsdelen att ta hand om är att registrera katten hos en ny veterinär om du flyttar till ett nytt område.

Ankomst tilld et nya hemmet

Hemligheten med att flytta en katt till ett nytt hus är igenkänning, så börja göra era nya omgivningar välbekanta för katten så fort du kan efter ankomst. På samma sätt som du skapade en "fristad" i ditt gamla hem gör du i ordning ett rum i det nya hemmet med kattens säng, kattlåda, leksaker och en skål med färskt vatten.

När du lugnar den med smekningar kan du försiktigt gnugga en mjuk duk mot ansikte och nacke på katten. Det plockar upp kattens naturliga feromoner, som du sedan kan gnida på ytor i huset i katthöjd för att hjälpa katten att känna sig mer trygg. Du kan också lägga en mysig tröja som är din eller en gammal handduk i sängen så att den omger sig med trygga dofter.

Syntetiska feromoner som du kan använda som spray eller doftavgivare kan också hjälpa till att lugna katten. Fråga veterinären vad de rekommenderar eller titta in i en större djuraffär för att se vilka olika alternativ som finns.

Nu när du har gjort allt du kan för att katten ska ha det så bra som möjligt ska du ge katten lite lugn och ro medan den utforskar sina nya omgivningar. Håll dörren till kattens rum stängd tills flyttlaget är klara och du har kontrollerat att alla dörrar och fönster är stängda.

När du är klar med inflyttningen ska du öppna dörren och låta katten ta en titt i resten av huset. Även då ska du bara ta ett rum i taget för att ge den tid att ta in allt.

Anpassning efter att ha flyttat med katten

När du har flyttat med katten måste du ge den minst en vecka för att vänja sig vid sina nya omgivningar innan du släpper ut den utomhus. Vissa katter accepterar sitt nya hem ganska snabbt medan andra behöver tid att anpassa sig. Det kan hjälpa om du tillbringar lite tid med den hemma under de första dagarna och veckorna för att hjälpa den att anpassa sig bättre. Skynda inte på saker och ting, låt den ta den tid den behöver för att vänja sig vid ljud och dofter i den nya miljön. Mer råd om hur du gör för att anpassa katten finns i vår artikel om att välkomna katten hem.

När du flyttar med katten ska du tänka på följande:

  • Om du inte har flyttat så långt från där du bodde innan kan katten försöka återvända till sina gamla kvarter där den känner sig hemma.

Om den gör det, håll den inomhus lite längre tills den känner att det nya hemmet är det nya säkra reviret. Det kan vara bra att prata med de nya ägarna av din gamla adress och be dem att inte mata din katt eller släppa in den i huset om den försöker smyga sig tillbaka. Kom ihåg att halsbandet kanske fortfarande aktiverar den gamla kattluckan så det kan vara bra att byta halsbandet mot ett som bara fungerar i det nya hemmet.

  • När du presenterar katten för den nya trädgården och utomhusområden ska stunderna ute vara korta och övervakade. Det bästa sättet att göra det är att släppa ut strax före matdags och när den har fått utforska en liten stund kan du göra välbekanta ljud som signalerar att det är matdags, som att byta skålar eller skaka foderpåsar, för att locka in den igen. Under någon vecka eller två kan du gradvis förlänga utomhusvistelserna, men släpp inte ut den efter mörkrets inbrott utan övervakning förrän du är säker på att den känner sig hemmastadd i sina nya omgivningar.
  • Var extra försiktig om du vet att något är på gång som kan skrämma katten, som fyrverkerier eller en storm. Det kan göra att katten tappar orienteringen, särskilt en som redan är nervös, så se till att den har en trygg, varm plats att gömma sig på. Syntetiska feromoner och lugnande smekningar från dig bör hjälpa den att hålla sig lugn och inte få panik och kanske försöka springa tillbaka till sitt gamla hem.

Inom kort kommer den att upptäcka att det nya hemmet är lika välkomnande och kärleksfullt som det gamla och den kommer snart att vilja utforska sin nya värld. Allt som behövs är lite tålamod och massor av förståelse.